Градина » Не забравяйте да нахраните лозето

 Не забравяйте да нахраните лозето

Мощната коренова система на лозата иска и подхранване с подходящ тор. Всяка година тази коренова система изсмуква от декар лозе до 9 кг азот, от 5 до 12 кг калий и от 2 до 3,5 кг фосфор. Торенето с оборски тор най-често се извършва през есента, но няма нищо страшно, ако сте пропуснали този сезон - през пролетта можете да сторите това. Органичният тор трябва да е много добре угнил.
Торенето трябва да се извърши най-късно 20 дни преди напъпването на лозите. Пролетната дълбока оран или обръщането на лозето с права лопата се използва и за внасяне в почвата на тора. Специалистите съветват за един декар да се отделят от 22 до 25 кг амониев сулфат или 18-20 кг амониев нитрат и 25-30 кг калиев сулфат.
Можете да направите замяна на калиев тор с пепелта, получена през зимните месеци от горенето на дърва, слънчогледови стъбла, слама и т. н. В почвата се внася от 60-100 кг на декар. Използването в прекалено големи количества на азотните торове води до увеличаване на добива, но за сметка на качеството на гроздето. Затова всяка хранителна добавка трябва да се дава без да се прекалява.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да се грижим за ехиума

Названието на ехиума (Echium) произлиза от гръцката дума “echis”, която означава таралеж, среща се и с наименованието “гордостта на Мадейра”. В България това цвете е познато като усойниче. У нас има...

Осигурете на Коледната звезда къс ден

За да зацъфти преди Коледа, коледната ви звезда трябва от края на септември да прекарва в пълна тъмнина 14 часа от денонощието в продължение на 8 седмици. Затова трябва да се създадат изкуствени услов...

Цимбидиумът е обичана орхидея

Дълго време орхидеите се считаха за растения, които трябва да се отглеждат само от опитни цветари и трябва да има за тях специални помещения. С времето обаче се оказа, че тези красиви цветя може да се...

Студоустойчиви ли са овошките?

Един от основните климатични фактори, от който зависи нормалното развитие и редовното плододаване на овощните растения е температурата. В своята еволюция те са се приспособили към динамиката на темпер...

Начало