Много добрите вкусови качества и голямата хранителност на захарната царевица я правят една от най-разпространените и предпочитани култури. Отглежда се заради семената, които имат значителна калорична стойност. В млечна зрялост те съдържат големи количества захари, белтъчини и мазнини, протеини и сравнително малко скорбяла.
Захарната царевица може да се отглежда успешно на почти всякакви почви. Най-добри резултати се получават на добре разработени, дълбоки, влагоемни, песъчливо-глинести или глинесто-песъчливи терени. Особено подходящи са наносните почви покрай реките. На такива места тя развива мощна коренова система на голяма дълбочина, което й дава възможност да използва влагата и хранителните вещества от по-долните почвени пластове.
Торенето с пресен оборски тор, внесен преди дълбоката есенна оран в обем 300-400 кг на 100 кв. м влияе положително. Добре е напролет преди сеитбата да се добавят по 1-1,2 кг амониева селитра и 1-1,5 кг на 100 кв.м. троен суперфосфат. Това торене увеличава чувствително добива и подобрява качеството на продукцията.
Захарната царевица е топлолюбиво растение. Краткият й вегетационен период дава възможност да се засява по-късно и върху площи, намиращи се на по-висока надморска височина.
При извършване на сеитбата минималнатга температура на почвата трябва да бъде 10-12 градуса на дълбочина 8-9 см. При по-ниска температура поникването протича бавно. Необходими са по-високи температури не само в периода на поникването, но и в първите фази от развитието й.
Грижите за доматите след разсаждането в градината стават повече. Обработката на почвата започва, след като растенията се прихванат добре. Първото окопаване се прави на дълбочина 10-12 см, за да се зат...
При живораждащия (многоетажния) лук (Allium cepa var. proliferum) липсва период на покой, а при топъл климат той може да се развива постоянно. До образуване на цветното стъбло многоетажният лук не се ...
Два са сезоните за създаване на ново лозе - есен и пролет. Повечето стопани засаждат нови лози през пролетта, особено през втората половина на март и началото на април. Ако температурите са под 0°С, и...
Много са любителите малинари, които посягат към ножицата едва напролет и то толкова, колкото да изрежат изсъхналите леторасти. Може би от страх да не премахнат някой, който ще им даде плод. А може би,...