- За да съхраните по-дълго тиквички или краставици, ги поставете в полиетиленови торбички или емайлирани съдове и ги дръжте, без да покривате с капак на най-долната лавица на хладилника.
- За да не плесенясват краставиците, засолени в открит съд, поставете отгоре нарязани късчета хрян.
- Солените краставици ще бъдат по-вкусни и ще издържат повече, ако в маринатата поставите малко горчица.
- Краставиците не се съхраняват добре заедно с ябълките.
- Доматите и чушките се съхраняват по-дълго в кошница, закачена в затъмнено проветриво помещение.
- Зелените краставици могат да се съхранят свежи няколко дни, ако държите три четвърти от опашките им потопени във вода. Водата трябва да се сменя ежедневно.
- За да се съхранява по-дълго киселото зеле, трябва да го прехвърлите в стъклени буркани и го залеете (на два пръста над повърхността на зелето) с растително олио.
- При дълго съхранение на картофи се препоръчва да купувате от по-късните сортове. Картофите могат да се съхраняват в дървени или картонени кутии с отвори в сухо и прохладно помещение при температура 3-5 градуса.
- За да съхраните по-дълго патладжаните и сладките чушки, трябва да ги поставите на един слой в емайлирана посуда и да ги държите, без да ги покривате, на най-долната лавица в хладилника.
- Репичките много бързо се разваляг и затова не подлежат на дълго съхранение.
- Морковите и ряпата могат да се съхраняват през цялата зима.
- Корените на магданоза и целината могат да се съхраняват в продължение на четири месеца, ако ги поставите в кутия, посипете ги със сух пясък и ги поставите на тъмно и прохладно място.
Фасулът се отглежда за храна на хората . За целта се използват като зрелите така и зелените бобове. Съдържа почти всички незаменими аминокиселини. Богат е на минерални соли-калций, фосфор, магнезий, ...
Трудно може да разчитате на повече и по-качествена продукция от зеленчуковите култури, ако предварително не сте подготвили семената. Известни са няколко начина да сторите това. Вие ще решите кой от тя...
Орехът е еднодомно разделнополово, предимно опрашващо се от вятъра растение. Характерно за него е, че мъжките и женските цветове при отделните сортове и форми цъфтят неедновременно. Ясно е, че орехови...
Този интересен вид произхожда от семейство Droseraceae, а името на растението идва от гръцката дума drosera - роса, поради блестящите капки по листата, които приличат на утринна роса. Дросерата е хр...