Ягодовият спанак е сравнително нова култура, но вече има много почитатели. Представлява разклонено храстче, високо до 60 см, с десетина разклонения. В пазвите на листата на всеки клон се появяват около 35 плодчета, напомнящи ягодки или малини. Те са алени на цвят, със слаб ягодов аромат, блестящи и примамливи. Вярно е, че трудно могат да се нарекат сладки - по-скоро са безвкусни, но от тях могат да се правят всякакви сладка, пюрета и сокове. Листата се използват като обикновен спанак.
Ягодовият спанак е лечебен - съдържа ценни минерални съставки, лесноусвоими белтъци и захари, много витамини. Препоръчва се при хипертония и диабет, в детското и диетичното хранене, за профилактика на скорбут и авитаминоза. В последно време има съобщения за доброто му действие при лъчева болест.
Растението е студоустойчиво, светлолюбиво и влаголюбиво, в горещо и сухо време се развива зле. Предпочита рохкави плодородни почви, сее се направо в почвата, не понася разсаждане, често се самозасява. От поникването до появата на ягодите минават 60-70 дни.
Агротехниката е проста растенията се прореждат своевременно в зависимост от гъстотата, поливат се често и обилно, а след всяка поливка почвата се разрохква.
Листата на ягодовия спанак могат да се използват през цялото лято, а ягодите трябва да се обират редовно в течение на два месеца.
Ако сте си произвели за лични нужди малко моркови, салатно цвекло, целина, пащарнак или ряпа, несъмнено ще имате желание да ги съхраните за по-дълго време. Може да ви препоръчат да си направите ровник...
Вкоренените лозички се изваждат от вкоренилището в късна есен и до настъпването на студовете не остава много време да бъдат засадени на новото им място. Затова обикновено се налага повечето от тях да ...
Кладардисът (Cladardis elongatulus) e много опасен неприятел по розата. Той нанася щети най-вече на младите растения в новите розови насаждения. Неприятелят е малко насекомо, което развива едно поко...
Ограниченият период на консумация на гроздето не бива да е причина хората да се лишават от неговото лечебно и хранително въздействие. Грижливото съхранение е много важно, за да може още няколко месеца...