Градина » Как се приготвя почва за стайните растения

 Как се приготвя почва за стайните растения

Различните групи растения се нуждаят от различна по състав почва. В стайното цветарство се използват смеси, които са съставени от компост, листовка, парникова, глинеста почва, чимовка и пясък.
Компостната почва се приготвя от растителни остатъци: треви, опадали листа и др. Всичко трябва да се натрупа на купчина или да се изсипе в яма, след това да се полива. За ускоряване на угниването на компоста трябва да го обръщате (3-5 пъти). След 2-3 години почвата е готова за употреба. Компостната почва обикновено се добавя към бедни субстрати за повишаване на плодородието им.
Листовката се приготвя от опадали угнили листа на дървета (с изключение на дъба). Листата трябва да се съберат в купчина, през пролетта и лятото те трябва да се обърнат 2-3 пъти. След 2-3 години почвата е готова за използване.
Торфената почва се прави от разложен торф от блатисти места. Тя трябва да се държи на купчина на открито 1-2 години, за да се отделят почвените киселини, които действат вредно на растенията.
Парниковата почва се получава от натрупания в купчина и добре угнил (обикновено за 2 години) използват в парниците тор.
Чимовката се прави по следния начин: изрязаните през лятото или ранна есен чимове (с ширина 10-15 см и дължина 30-35 см) се обръщат с почвата нагоре и се поставят на купчина с височина не по-голяма от 1 м, като се поливат с говежди тор. След угниването им (след година) почвата може да се употребява.
В зависимост от вида, възрастта и фазата на развитие на растенията тези почви се смесват в различни пропорции.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Засадете декоративното зеле

Ако все още не сте засадили декоративното зеле, можете да го направите до края на октомври, стига да имате разсад. Декоративното зеле представлява двугодишно тревисто, най-често високо до 60 см растен...

Целина, засята февруари, ще е готова през юли

Ако си засеете целина в началото на февруари в топъл парник, ще имате готов зеленчук през лятото – юли-август. Трябва да знаете, че семената никнат много бавно. За да се ускори поникването, може да ги...

Дойде време за летния пипер

Най-много отглежданият пипер в дворните градини е средно ранният, наричан още летен. Консумира се през лятото и широко се използва за приготвяне на зимнина. Семената за производство на разсад се засяв...

Цъфне ли акацията, дошло е време за бамята

Родината на топлолюбивия зеленчук е Африка, при нас идва от Анадола. Въпреки че не е масово разпространена, бамята расте в много зеленчукови градини. Тя е приятна особено като есенна съставка за гювеч...

Начало