Градина » Запознайте се с пандануса

 Запознайте се с пандануса

Панданусът (Pandanus) принадлежи към сем. Панданови и е едно от препоръчваните за култивиране в жилищни помещения растение. Почти всички пандануси са извънредно декоративни - с тесни, бодливи (подобно на ананас) спираловидно разположени листа. В болшинството видове краищата на листата и част от долната им страна са въоръжени със здрави остри шипове.
Панданусът нараства бавно, но по-късно започва да прилича на палма, висока метър и повече, със спираловидно стъбло и дълги дъговидно извити листа. Появяват се дебели въздушни корени, които не трябва да се махат.
Един от най-разпространените видове е P.Veitchii. Той има не по-малко от 150 листа и дължина до 1 м. Образува забележително красива корона. Рядко се среща в продажба и е доста скъп. P.Lais е друга разновидност с големи размери. Листата му са гланцирани, тъмнозелени и въоръжени с твърди шипове, достигат до 2 м дължина. Изключително устойчив вид. Представлява прекрасно декоративно растение с бяло-жълто-зелени с надлъжни ивици листа. С много приличаща на него окраска на листата е P.Javanicus, но той има по-здрави и остри шипове. Също така е и по-капризен по отношение на отглеждането. Тези два вида се отличават от предходния по това, че растат не на един ствол, а като храст. Образуващите се в изобилие странични израстъци служат за размножаване, останалите видове се размножават със семена, които се нуждаят от много топлина за покълване. Въобще размножаването на пандануси в стайни условия е трудна задача.
Здравият, силно развит пананус е превъзходно растение за отглеждане на отделна поставка или върху шкаф. Сухият стаен въздух не вреди на повечето пандануси и те често виреят по-добре в стая отколкото в парник. Най-доброто време за закупуване на пандануси от търговската мрежа е есента. Те се държат целогодишно в стаята и през зимата не са нуждаят от обилна светлина. Листата трябва да се поддържат чисти – ежеседмично да се почистват с влажна мека гъба, която се прокарва от основата към върха. Този метод е удобен, тъй като предпазва ръцете от нараняване от шиповете. Впрочем за почистването им е най-добре да се слагат ръкавици. Панданусите не бива да се опръскват, тъй като събиращата се в пазвите на листата вода може да предизвика загниване на ствола. Пръстта се поддържа умерено влажна така, че през лятото поливката се усилва. Младите растения трябва да се пресаждат веднъж годишно, а старите през година и дори по-рядко. Ако пресаждането е необходимо, то се прави през пролетта, като се използва парникова пръст с примес на дрениращ материал, а най-добре глинеста пръст с добавка на торф. Двете смеси трябва да съдържат достатъчно количество пясък. Образуващите се по ствола въздушни корени не бива да служат като указание за дълбоко засаждане, напротив, растения поставени в нов съд трябва да се оставят на същата височина както и преди това. При видовете растящи на един ствол е полезно да се полага в неговата основа блатен мъх, който през лятото го поддържа постоянно влажен. През същия период се налага и предпазване от преки слънчеви лъчи.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Не тъпчете лука, главите трябва да дишат

Съществува мнение, че за да се ускори узряването на лука, той трябва да се огази. Това в никакъв случай не бива да се прави. При полягането на перата върху повърхността на лехата постъпването на влага...

Настанете пантофчето на северния прозорец

Калцеоларията (Calceolaria), наричана пантофче, произхожда от Южна и Централна Америка. Родът й е голям – представен е от около 200 вида тревисти, полухрастовидни и храстовидни растения. Като саксийн...

Какво представлява мостовото присаждане

Мостово присаждане се прилага при наличието на т. нар. мразобойни петна. Те се получават от резките температурни колебания в края на зимата. При силно нагряване на стъблото през деня се активизира сок...

Овошките цъфтят, пазете пчелите

Масовият цъфтеж на овощните дръвчета провокира ранното събуждане на пчелните семейства. Така те се явяват силни с много на брой развити пчели и голямо личинково пило непосредствено преди да е започнал...

Начало