Градина » Настанете лютичето край вода

 Настанете лютичето край вода

В цветарството са известни около 20 вида лютичета, произхождащи от семейство Ranunculus. Най-разпространено е азиатското лютиче (Ranunculus asiaticus), което се среща в югоизточната част на Европа и Азия. Представлява растение със слабо разклонено стъбло с дължина 30 - 50 см. Листата му са три-делни, а зелените части са покрити с власинки. Цветовете са единични, събрани в по-малки съцветия с диаметър около 4-6 см. Голяма част от градинските форми имат кичести или полукичести цветове. Окраските са ярки и разнообразни, включващи бялата, розовата, оранжевата и тъмносинята багра. Цъфти в началото на лятото през юни.

Къде да го засадим

В градината за лютичето изберете защитено място с богата, неутрална, леко влажна почва. Засадете коренищата през май на дълбочина 4 - 5 см, а разстоянието между отделните растения трябва да е 12 - 15 см.
След като растението прецъфти и листата му изсъхнат, изсушете коренището и го оставете в сандъче. После го съхранявайте в перфорирани хартиени пликове до началото на пролетта.
Другият разпространен градински вид е Ranunculus acris, който вирее в горите в Европа и Азия. Цъфти през юни с големи кичести цветове, обагрени в различни оттенъци на жълтата гама. Видът е устойчив и може да се развива добре и на полусянка. Почвата трябва да е богата и влажна. Най-добре ще се чувства край ручеите и водоемите. В края на лятото на всеки 4-5 години може да разделите растението.

Как се хваща

Лютичето се размножава като внимателно се отдели коренището след изкопаването му. Става и със семена, които са събрани през същата година, които се засяват през октомври - ноември в парник или през март също в парник. В годината на посева цъфтят рядко, необходимо е да ги изкопаете, когато изсъхнат листата и да ги съхраните до следващата пролет.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

От какво зависи вкусът на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Отстранете навреме издънките

Ако около плодните дървета в двора ви има много израснали издънки, трябва да знаете, че те много изтощават растението. Важна задача пред вас е тяхното отстраняване. Изчистват се млади издънки, докато ...

Как се прави ябълков оцет

Оцетът е един от хранителните продукти, използван от човека още през древността наравно с хляба, виното, пивото и млечните продукти. Названието му произхожда от фреските думи “вин” и “агрия”, което оз...

Пазете лука от мана

Маната по лука напада листата, цветоносите, а при силно заразените растения, болестта преминава и в луковиците. Растенията, произхождащи от заразени луковици, са хлоротични, с редуциран растеж, с тъ...

Начало