Много растения помагат на други в борбата им срещу редица болести и неприятели и служат като природни растителни защитници.
- Лайката, растяща около ствола на ябълката, я предпазва от ябълковия плодов червей. Тя защитава зелето от листогризещите гъсеници. Разхвърляна в помещения, където се съхраняват хранителни продукти, ги предпазва от патогенни организми.
- Магданозът, засят под лозите, ги предпазва от лозова филоксера.
- Рицинът отблъсква поповото прасе и къртицата и по този начин предпазва растенията.
- Със силната си миризма кориандърът отпъжда гризачите от дърветата, когато е засят в околостволовите им кръгове. Отрязаните му стъбла също могат да се използват при съхраняване на продуктите.
- Калината, отглеждана заедно с круши, сливи, ябълки, череши, ги предпазва от вредители допринасяйки по този начин за повишаване на добивността им.
- При съвместна сеитба на коноп с грах миризмата на конопа прогонва граховата листна въшка. Засят в ябълкова градина, конопът предпазва ябълките от неприятели, а засят сред картофен посев го предпазва от колорадски и майски бръмбър.
- Малините, виреещи близо до ябълки, ги предпазват от струпясване, а ябълките пък защитават малините от сивото гниене.
- Чубрицата не допуска листните въшки до фасула.
- Тагетесът, издавайки остра миризма, отпъжда листните въшки, гъсениците и ягодовите хоботници.
- Латинките, засяти около овощните дървета, ги предпазват от листните въшки.
- Целината пази зелето от гъсениците на бялата зелева пеперуда. Засята в съседство със зелето, тя пък не се разболява от ръжда.
- Босилекът защитава краставиците от мана.
- Лукът и чесънът, засяти в междуредията на ягодите, гонят голите охлюви и болестотворните гъби.
- Морковите пазят лука от луковата муха, а лукът ги предпазва от морковата муха.
Тъй като родните места на черния пипер са крайбрежните гори на Южна Индия, растенията обичат много топлина. В нашите предели на открито не могат да успеят, затова любителите ги отглеждат само в саксии...
За удобство любителите лозари най-често наричат Перла унгарския сорт Перл дьо Ксаба. С такова има обаче може да се похвали и българският сорт Черна перла. Перл дьо Ксаба е изключително ранозрял. Пр...
Повреди по зелето по време на съхранението могат да причинят някои болести, които пренесени със заразени глави, продължават да се развиват и да заразяват здравите. Такива са: Бяло гниене – започва ...
Качествено грозде се получава, когато десертните сортове не са претоварени с плод. Тогава зърната са едри, вкусни, а гроздовете красиви. Обикновено прореждането се извършва на два пъти. Първото е заед...