Градина » Защо се прави резитба краставиците

 Защо се прави резитба краставиците

Без резитба краставицата ражда много, но повечето от плодовете са некачествени. С резитбата добивът не се намалява, дори е по-висок. Разбира се, за да се приложи с успех резитбата, краставиците се отглеждат на конструкции, където се увиват по вертикално спуснатия конец, независимо дали това е в оранжерия или на открито.

Резитбата зависи от сорта

При сортовете с женски цветове каквито са Сандра, Вихра, Лора и др., резитбата се състои в следното: Първият плод се оставя на височина след 7-8 листа. Под него се отстраняват всички плодове и разклонения още в зачатъка им, преди да започнат да нарастват. С нарастването на растенията се премахват и всички разклонения по стъблото до височината на най-горния тел, разположен на 1,90-2,00 м височина. Плодовете по стъблото се прореждат през лист.
Когато растенията се развият до телта, се прегъват и растежните им връхчета се премахват. Развиват се колтуци, които се привързват хоризонтално по тела. На всяко междувъзлие на колтуците се оставя по един плод. В случай че се развият повече от един на междувъзлие, премахват се по-слабите и деформираните, така че да остане само един.
При сорта Гергана първите разклонения се оставят на височина 20-25 см от основата на стъблото. Те се прещипват на един лист и един плод, а по-горните - на 2-3 плода. По стъблото се оставя по един плод на възел.
При сортовете Свежест и Трапезица всички разклонения и плодове от първите 4-5 възела се премахват. Първите разклонения се прещипват на два листа, а следващите на три.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Фитохормони удвояват реколтата

Всички знаят за съществуването на регулатори на растежа и развитието - хормони - при животните и хората. Но не на всички е известно, че сходни регулатори - фитохормони - имат и растенията. Те се израб...

Късовъзлие тормози лозите

Късовъзлието причинява слаб растеж, малка продуктивност и по-малка дълголетност на лозовото растение. Най-силно страдат лозите от сортовете: Кардинал, Италия, Хамбургски мискет, Ризлинг италиански, Рк...

Махалебката е отлична подложка на череша и вишна

Махалебката (Cerasus mahaleb, Prunus machaleb) се използва в овощарството за подложка при присаждане на черешата и вишната. Притежава добра сухоустойчивост и студоустойчивост. Развива дълбоко прониква...

Приберете средноранното зеле

Време е да започнете да прибирате средноранното главесто зеле. Огледайте го – ако зелките са се свили и са достатъчно твърди, режете ги. Средноранният зеленчук не е подходящ за съхраняване, защото се ...

Начало