Независимо от добрите грижи, положени при избора на посадъчен материал и засаждането на новото лозе, с времето в него пропадат главини. Причините за това са болестите, неприятелите, ниските температури и други. За попълване на празните места биха могли да се използват облагородени лозички. Те трудно се прихващат, тъй като се зашумяват от съседните лози. По-често се прилага друг начин - обикновен отвод (положница). Запълването на празните места чрез отвод се извършва като се изкопава ямка край съседната лоза, дълбока и широка около 50 см. Дължината й достига до мястото на пропадналата лоза. На дъното на ямката се поставят няколко лопати угнил оборски тор и се размесва с почвата. Почвеният пласт заедно с торба е дебел 15 см. В ямката се полага ниско разположената добре развита и узряла, дълга, здрава пръчка от съседната лоза. Почиства се от колтуци и мустаци. Прикрепва се към дъното на две-три места. Краят й се повдига вертикално нагоре. Поставя се маркировъчен кол и пръчката се привързва. В ямката се насипва останалата почва докато се запълни, като се притъпква добре и се полива. Останалата над повърхността пръчка се реже на две очи (пъпки). Когато се прави отвод през есента, се заравя с купчина рохкава пръст, през пролетта това не е нужно. Новата лоза остава свързана с майчината лоза. Тя не се отрязва, защото корените, образувани от положената пръчка се запазват от филоксера.
Лозите получени чрез отводи, започват да раждат още на следващата година. Грижите през вегетацията са както за младо лозе, като се извършва и формиране на нова лоза.
Случва се при формирането на коронките на дръвчета да я няма клонката на нужното ви място или ако я има, тя да е по слаба от друга, която расте, където не ви трябва. В такъв случай може да си послужит...
Микадото (Syngonanthus chrysanthus) е все още малко познато у нас растение. То е една страшно капризна красавица. Това странно, нежно растение изглежда като истинско бижу. Имайте предвид, че произхожд...
Грижите за доматите след разсаждането в градината стават повече. Обработката на почвата започва, след като растенията се прихванат добре. Първото окопаване се прави на дълбочина 10-12 см, за да се зат...
Стара градинарска практика е създаването на кулисни посеви в градините. Това са ивици от високо растящи видове, които правят завет на зеленчуците и ги предпазват от по-силни пориви на вятъра. Напослед...