Независимо от добрите грижи, положени при избора на посадъчен материал и засаждането на новото лозе, с времето в него пропадат главини. Причините за това са болестите, неприятелите, ниските температури и други. За попълване на празните места биха могли да се използват облагородени лозички. Те трудно се прихващат, тъй като се зашумяват от съседните лози. По-често се прилага друг начин - обикновен отвод (положница). Запълването на празните места чрез отвод се извършва като се изкопава ямка край съседната лоза, дълбока и широка около 50 см. Дължината й достига до мястото на пропадналата лоза. На дъното на ямката се поставят няколко лопати угнил оборски тор и се размесва с почвата. Почвеният пласт заедно с торба е дебел 15 см. В ямката се полага ниско разположената добре развита и узряла, дълга, здрава пръчка от съседната лоза. Почиства се от колтуци и мустаци. Прикрепва се към дъното на две-три места. Краят й се повдига вертикално нагоре. Поставя се маркировъчен кол и пръчката се привързва. В ямката се насипва останалата почва докато се запълни, като се притъпква добре и се полива. Останалата над повърхността пръчка се реже на две очи (пъпки). Когато се прави отвод през есента, се заравя с купчина рохкава пръст, през пролетта това не е нужно. Новата лоза остава свързана с майчината лоза. Тя не се отрязва, защото корените, образувани от положената пръчка се запазват от филоксера.
Лозите получени чрез отводи, започват да раждат още на следващата година. Грижите през вегетацията са както за младо лозе, като се извършва и формиране на нова лоза.
В края на месеца засейте семената на карамфила Шабо. За тази цел използвайте глинени, пластмасови или емайлирани съдове, дървени сандъчета, дълбоки не по-малко от 6 см. Те трябва предварително да се д...
Виждали сте тази проява на природата на лозата по вашата асма. Ако сте обърнали внимание, това се случва най-често със сортовете Болгар и Италия, но в хладна и дъждовна пролет страдат и другите сортов...
Луковиците на зимния чесън завършват своето развитие през средата на юни и трябва незабавно да бъдат извадени. Това се познава по пожълтяването на долните листа и омекването на лъжливото стъбло. В таз...
Зелевите никак не обичат горещината и сушата. И е обяснимо, тези култури са студоустойчиви. Оптимални на растежа и развитието им са температури между 16 и 18 градуса. Особено късното главесто зеле и к...