Градина » Основни правила за съхраняване на плодовете

 Основни правила за съхраняване на плодовете

Овощните дървета са отрупани с плодове, но важно е да има и за зимата. Как ще ги съхраним при домашни условия зависи от нас. Още отсега трябва да огледаме помещението, в което ще ги оставим да лагеруват.
Преди да внесем плодовете е необходимо да почистим основно мазето, а също и етажерките, сандъчетата и другите поставки, на които ще ги наредим. Към водата за измиване се поставя дезинфекционно средство, но то да е без мирис. Добре е да боядисате цялото помещение с варно мляко. След дезинфекцията, проветрете много добре, за да не остане никаква миризма.
За складиране на плодовете за зимата, помещението трябва да е хладно, но да не замръзва, както и да има възможност да се проветрява. Всички прозорци или отвори за проветряване трябва да се затварят плътно и лесно да се отварят. Въздушната влажност е от значение за доброто съхранение.
За лагеруване на плодове най-често се използват мазетата. Добре е те да са снабдени с каменен под, който може да се навлажнява, отколкото с дървен. Най-подходящата температура за запазване на плодовете е между 1 и 6 градуса. Топлината ускорява зреенето на плодовете и те няма да могат да дочакат в добро състояние Коледа.

Не смесвайте със зеленчуци

Когато зареждате мазето с плодове за зимата, не слагайте зеленчуци или картофи при тях, защото те имат способността да поемат миризмата им и тогава ще променят вкуса си. Ако в помещението има свободно място, приберете само консерви. Ниските температури са подходящи за тях. Високата влажност на въздуха не вреди на бурканите. Обраните ранни плодове с ограничена трайност не слагайте в помещението за съхраняване на плодовете за зимата. Възможно е да внесат и причинители на болести и неприятели.
За да се запазят по-дълго плодовете, много важно е и да са обрани в най-подходящия момент. Ако берете по-рано, тогава могат да се появят болести. При късната беритба на плодовете пък значително се понижава тяхната съхраняемост, нараства чувствителността им към гниене и някои физиологични болести, които са свързани със стареенето на плодовете, увреждане от ниски температури при съхраняването и др. Затова берете плодовете в подходящата за тях беритбена зрелост.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Подгответе коледничето за цъфтеж

Коледничето или още коледен кактус (Schlumbergera truncatus, синоним Zygocactus truncatus) също се подготвя за цъфтеж от октомври. Напомняме, че за разлика от други представители на семейството, колед...

Стара кофа – нова леха

Непотребната кофа може да стане център на оригинална леха. За тази цел се взема стара кофа – желязна или пластмасова, в стените на която с помощта на гвоздей се правят отвори. Кофата се закопава в зем...

Малки хитрости удължават живота на зеленчуците

- За да съхраните по-дълго тиквички или краставици, ги поставете в полиетиленови торбички или емайлирани съдове и ги дръжте, без да покривате с капак на най-долната лавица на хладилника. - За да не ...

Зимната ряпа се сее насред лятото

Имате два варианта - да си отгледате бяла или черна ряпа. Бялата е с по-слабо лютиви и по-нежни кореноплоди, дава повече добиви. Черната съдържа повече етерично масло и се предпочита като лечебно раст...

Начало