Вкусен, диетичен и полезен чесънът присъства на трапезата през цялата година. Но ако той е и зелен през студените януарски дни, е още по-добре. За да го получите по това време, е нужно да го засадите още сега. Използвайте освободените площи от ранни домати, тиквички, пъпеши, картофи, зелен фасул. Добре е те да са били обилно наторени с оборски тор. Ако не са, тогава внесете 2-3 кг добре прегорял оборски тор на 1 кв.м. Изорете или обърнете с права лопата на дълбочина 20 см. След това оформете ниски лехи, подходящи за равномерно поливане. За засаждане се използва зимен чесън. Той е с по-едри глави от летния и скилидките му се отделят по-лесно. За 1 кв. метър са ви необходими 0.2 кг. Преди да засадите скилидките трябва да ги сортирате по големина за по-изравнен посев. Ако се съмнявате, че има нематода, накиснете ги за 72 часа във вода и след това обилно изплакнете и отцедете. Влажните скилидки се засаждат в добре навлажнена и рохкава почва. Оформят се браздички при междуредия 15-20 см, като скилидките се поставят на 10 см една от друга, на дълбочина 5-6 см. За да поникнат растенията редовно и навреме, посевът се поддържа чист от плевели и нормално влажен. Ако температурата падне под 1 градус, може да покриете с полиетиленово платно или да изградите тунелчета.
каре
В оранжерията
Зеленият чесън може да се засади и в неотопляеми оранжерии като уплътняваща култура. Така през зимата ще си осигурите полезния зеленчук. В оранжериите се засажда след като се прибере основната култура, почистят се растителните остатъци и обилно се полее.
Много са днес любителите, които отглеждат ягоди в двора си на едно и също място в продължение на редица години. Насажденията обаче се сгъстяват, болестите и неприятелите се множат. Ягодата е растени...
В лозарството е общоприето, че степента и характера на повредите по лозата от ниски зимни температури зависят от силата и продължителността на минималните температури, релефа и изложението на терена, ...
Краставични лехи практически има във всяка градина. Жалко, че не винаги растенията ни радват с богата реколта. Може би затова, че ние не знаем всичките им тайни? Най-благоприятната температура за пр...
За ранно производство на готварски тиквички трябва да подготвите култивационните съоръжения. Този начин на отглеждане е широко разпространен в България. Това позволява да се удължи периодът на консума...