Градина » Сега е моментът да си засадите ягоди

 Сега е моментът да си засадите ягоди

Обикновена практика е любителите да засаждат ягодите след листопада, когато и овощните дръвчета. Дотогава не търсят ягодов разсад и производителите, естествено, не го предлагат. Но да се засаждат ягоди в края на октомври и през ноември е твърде късно. Най-подходящият момент е септември. Засадени по-това време, растенията успяват добре да се вкоренят до настъпването на студовете и презимуват успешно. При късното засаждане има и друга неприятност – почвата се сляга през зимните месеци, корените се оголват и измръзват. Така че ако имате собствен разсад или възможност да си го закупите, хич не отлагайте.
През септември слънцето е все още силно. Затова засаждайте в часовете на късния следобед. В облачни дни може по всяко време. Почвата трябва да е леко влажна, ако е суха, преди да я обработите и подготвите за засаждане, полейте.
Предварително сортирайте разсада и го почистете. При почистването се премахват не само засъхнали листа но и онези, по които има петна от наболяване или други повреди. Подрязват се и на-дългите корени, които биха се подгънали при засаждането. Ако около корените няма влажна пръст, наредете растенията в плитък съд с вода, за да не увехнат.
Растенията се засаждат в малки ямки, направени с мотичка или друг инструмент. Подходящи разстояния са 60-70 см между редовете и 18-25 в реда. Подходяща е и схемата 20 на 20 см в широки по 1-1,2 м лехи. Дълбочината на засаждането е колкото са били растенията дълбоко в разсадната леха. При по-дълбоко засаждане растежният връх се покрива с пръст и той загива, плитко ли е пък, корените може да изсъхнат. Всяко засадено растение полейте с около литър вода. Щом водата попие, покрийте овлажнената почва с прегорял оборски тор или компост, а ако нямате – просто със суха пръст. Така ще забавите изпарението.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Хванете си шибой от семена

Шибоят се размножава със семена, които трябва да се засеят веднага, след като узреят. Те поникват много бързо – само за няколко дни. Когато младите растения в разсадната леха укрепнат, пикирайте ги на...

Бяло вино от червено грозде

Приятен нежен, фин и лек вкус, забележителен аромат и красив светло златистожълт цвят със зелен оттенък. Познахте, нали? По това белите вина категорично се отличават от червените. За да се направи оба...

Капризите на ароматния грах

Аромантият грах (Lathyrus odoratus) е катерливо растение с тънко стъбло, което достига до 3-4 м. Произхожда от остров Сицилия и Канарските острови. Отглежда се за озеленяване на градини, кашпи, санд...

За киселото зеле се погрижете отсега

Късното зеле се отглежда за зимнина. Различава се от ранните и средноранните култури по сроковете за производство на разсад, разсаждане и прибиране на реколтата. За късното главесто зеле семената се...

Начало