Градина » Правила за резитба на китайската роза

 Правила за резитба на китайската роза

За да цъфти изобилно, китайската роза, наричана още хибискус, при нашите условия се отглежда като силно разклоняващ се храст в саксии. За целта първата задължителна резитба се провежда, когато вкоренените резници са достигнали 25-30 см.

Премахнете връхчето!

Направете го без страх. Така се активизира развитието на пъпките в пазвите на листата, от които по-късно ще се оформят основните клонки на короната. Необяснимо е защо хиляди любители не смеят да сторят това. Вашият шанс е в това да се получат колкото се може повече разклонения.
В края на всяка зима трябва да се отрязват връхчетата на възрастните екземпляри. Цели се същият ефект - на всяка клонка да се развият по няколко едногодишни клончета, които всъщност са цъфтящи. При провеждане на тази резитба старайте се да оформите храс-тчето симетрично. Това ще наложи от едни миналогодишни клончета да отрежете по 1-2 см, а от други - до 20 или повече сантиметра. Така вашите растения винаги ще имат добър естетичен вид - правилна корона, като през цялото лято и част от зимата ще са отрупани с цветове.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Палма се захваща от семка

Основният начин за размножаване на палмите е чрез семена. При отделните видове срокът за поникване е изключително разнообразен. За едни може да е 14 дни, а за други - до 4 години. В периода от 1 до 5-...

Вече можете да сеете пъпешите

За своето развитие пъпешът изисква слънчево и топло време и ниска въздушна влажност. По отношение на почвената влага, напояването при него е по-ефективно в сравнение с динята, но пък издържа на по-вис...

Познаваме ли езика на дърветата?

Клонките на ябълковите дървета растат нормално , но остават тънки. Това означава, че е нарушен балансът между азота и калия. Трябва да са намали азотът и да се добави калий. Когато върховете на ябъл...

Ендивията се родее със синята жлъчка

Ендивията произхожда от синята жлъчка, но от нея се различава по това, че е едногодишно растение и листата й са по-слабо горчиви. Отглежда се заради листата, които служат за салата, може за супи, сосо...

Начало