Градина » Как се прави черничево вино

 Как се прави черничево вино

Предварително трябва да се знае, че от 100 кг черничеви плодове могат да се получат около 70 л вино. Необходими са добре узрели черници, независимо дали са бели или черни, смачкват се в съд. Понеже съдържат много малко захар - около 10%, към всеки литър сок се прибавят по 100 г захар. Така бъдещото черничево вино ще има алкохол около 10-11 градуса. Добре е да се прибавят и 2-3 г винена или лимонена киселина и около 10 г нишадър, който ще улесни ферментацията. Добавките се разтварят в малко сок и енергично се разбъркват. Поради високите температури по време на зреенето на черниците не се добавя мая от спиртни ферменти. Това се компенсира с дозирането на 4-5 г хлебна мая, разтворена в малко вода. След изтичане на сока остатъкът се пресова през тензух и полученият нов сок се добавя към предишния, ферментацията протича за около седмица. Полученото вино се оставя в покой и след около 1-2 седмици се освобождава от утайката. Бистренето може да стане с бентонит по начина, приет при гроздовите вина. След това трябва да се бутилира веднага, а бутилките да се съхраняват на хладно.
Медицината е доказала, че виното от черничеви плодове е полезно при стомашни заболявания, а също и за хора със сърдечно-съдови проблеми. От черниците може да се направят също компоти, сиропи, сокове, конфитюри и ракия.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Розмаринът зимува в саксии

По природа розмаринът е слабо зимоустойчив. Най-ниската температура, на която устоява без повреди, е минус 5°С. Все пак има данни, че закалени растения могат да понесат и до -20°С. Желателно е обаче п...

Къпината се реже според сорта

Как точно се реже къпината е често задаван въпрос. Не може да се даде еднозначен отговор, защото издънките се режат по различен начин в зависимост от сорта и възприетия метод на оглеждане. Храсто...

Засейте ряпата в точния момент

Ряпата не понася високите летни температури и дългия ден. Поради това не се засява през пролетта, когато денят нараства и стълбчето в термометъра се покачва все по-нагоре й по-нагоре. От друга страна ...

Динката има вкус на копър

Динката (Sanguisorba) е растение, което се използва не само за украса, но и на места, където почвата задържа влага. От рода са познати само няколко вида, но са разпилени по целия свят. Видът S. can...

Начало