Съществува мнение, че за да се ускори узряването на лука, той трябва да се огази. Това в никакъв случай не бива да се прави. При полягането на перата върху повърхността на лехата постъпването на влага в растението не се прекратява, тъй като корените продължават да работят. Не се ускорява и узряването. Шийката остава дебела. Такива луковици не могат да се съхраняват трайно. Трябва бързо да се използват в храната.
От мястото където е травмираната част на стъблото, продължават да израстват все нови и нови пера. Освен това от получените ранички изтича сок. Ароматът на лука привлича различни вредители. През раничките проникват причинители на болести, преди всичко бактериоза и шийно гниене.
За да узреят по-бързо луковиците, опитните градинари в по-студените северни райони отдавна постъпват по друг начин. В края на лятото отгребват земята около луковите растения. Така част от корените се оголват, те изсъхват, растението изпитва недостиг на влага и започва по-бързо да оформя луковиците. За да се постигне този ефект, може много внимателно всяко растение да се подръпва нагоре. Грижливо се подрязва една част от корените от двете страни с мотика или лопата. Оставят се около 1/3-1/2 от корените.
Възрастните зокуми (Nerium L - олеандър) добре понасят резитбата. Обикновено това се прави на 3 години, през пролетта. Резитбата стимулира образуването на нови клонки, особено в ниската част на растен...
Цветното зеле е взискателно към условията за отглеждане. Най-добре се развива при температура 14-18 градуса от началния растеж до образуване на главите. При настъпване на горещините (28-30 градуса) гл...
През май се засажда средно ранният пипер. Той заема обикновено и най-голяма част от дворните зеленчукови градини, особено в селските дворове. Може би поради ограничената площ се допуска една съществен...
През пролетта, особено ако се случи да е много горещо, по зеленчуковите лехи, ягодите, малините и дръвчетата връхлитат цели пълчища от всевъзможни гъсеници, листни въшки, акари. За ликвидирането им мо...