Пресаждането на лимона се прави според развитието му веднъж на 2-3 години. Колкото е по-старо растението, толкова по-рядко се прави това. Най-доброто време за пресаждане е пролетта. Възрастта на лимона (в години) трябва да съответства на размера на съда (в литри). Когато подготвяте растението за пресаждане, трябва да спрете да го поливате и да оставите почвата леко да засъхне.
Субстратът предварително се подготвя, състои се от пясък, почва и торф в съотношение 2:1:1. Много важно е почвата да е с неутрална или слабо кисела реакция. Дренажът в саксията е задължителен.
След това трябва да поставите саксията с растението на коленете си и леко да почуквате по стените на съда, за да може да се отлепи от него. Внимателно изваждате растението с почвата около корените, като гледате да не нараните тънките власинки. В новия съд корените се разпределят, а след това се засипват със свежа почва, като предварително се разпределя с ръце. Почвата може да се не усплътнява, с времето това ще се случи само и тогава можете да подсипете още малко почва в съда.Много важен момент е положението на кореновата шийка. Тя не трябва да се намира нито над повърхността на почвата, нито под нея.
След пресаждането на лимона трябва да полеете и да оставите за седмица растението на сянка. В последствие за осигуряването на повече въздух в почвата редовно трябва да разрохквате субстрата веднъж на 2-3 седмици.
Ако трябва спешно да пресадите лимона без значение времето от годината, например при предозиране с торове, то тогава трябва да измиете корените на растението, като ги потопите заедно с почвата около тях в престояла или преварена вода с температура 22-25 градуса. Почвата ще се размекне и ще освободи кореновата система. След това действате, както при обикновеното пресаждане.
Крушите често се нападат от обикновената крушова бълха. Презимувалите насекоми излизат рано напролет при температура 2,5°С, а при 10°С снасят до 40 яйца дневно в основата на пъпките, по цветовете и по...
Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...
Латинското название на китайската фурма е Ziziphus jujuba и понякога тя се нарича просто зизифус. Среща се в диво състояние от Централен Китай до Задкавказието, а може да се култивира навсякъде, къдет...
Любителите на бегониите знаят, че те са стотици видове, различаващи се доста един от друг. Всеки от тях е с определени изисквания към условията на живот. При това те са едни от най-капризните стай...