От началото до средата на август се засяват салати и спанак за есенно производство. Най-често у нас спанакът се отглежда като есенно-зимна култура – рано през есента, в началото на септември или още през август. Той се отличава с късия си вегетационен период - 30-45 дни след поникването на семената. Сеитбата се извършва на редове, при разстояния 20-25 см, или на ленти при междуредово разстояние 20 см и 40-50 см между лентите. За ускоряване на поникването, добре е семената да се накиснат във вода в продължение на 2 дни. Сеитбата се извършва само във влажна почва. При достатъчно влага, семената поникват за 6-8 дни, а при засушаване този период може да се удължи до 14-20 дни. Прореждане не се извършва. По-гъстото поникване на растенията в редовете има предимството, че листата се развиват изправени, което улеснява прибирането. Тъй като спанакът се отглежда като втора култура и не заема самостоятелна площ за цял вегетационен период, специално торене за него не се предвижда. Това важи за случаите, когато на предшестващата култура е приложено правилно, богато торене. Така, той използва хранителните вещества които са внесени за главната култура.
Грижите
Грижите през вегетацията се състоят в поливане при засушаване и подхранване при нужда с комбинация от азот, фосфор и калий. Прибирането на реколтата започва, когато растенията са образували 5-6 добре оформени листа и продължава до образуването на цветоносните стъбла. Беритбата се извършва чрез изскубването на растенията с корена, за да могат да се съхранят малко по-дълго. Подрязаните растения много бързо вяхнат и се развалят.
Баклата е отколешен зеленчук, кйто напоследък сякаш излиза от употреба. Отбягвана от крупните производители, тя представлява кулинарен интерес на много любители, още повече, че се отличава с голяма хр...
Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...
Определените за преприсаждане овощни дървета трябва да бъдат подготвени. За целта предварително се прави подходяща резитба в короната. В хармонично изградените задачата е лесна: под формата на условна...
В цветарството са известни около 20 вида лютичета, произхождащи от семейство Ranunculus. Най-разпространено е азиатското лютиче (Ranunculus asiaticus), което се среща в югоизточната част на Европа и А...