През втората половина на зимата настъпва времето за присаждане на калеми по различни начини. Изборът им зависи от срока и преди всичко от състоянието на подложката. Ако тя е дебела колкото калема, по това време се прибягва към копулацията, ако е диаметърът й е 4-5 см, предпочитанията са „кози крак” или в разцеп. Но ако е малко по-дебела, най много до около два пъти, приемливият начин е на „седло”. Това е и начинът, който и вие трябва да изберете, когато ще присаждате калеми на толкова дебели подложки.. Никак не е трудно.
Срязвате напречно подложката. Откъм страната, където кората е най-гладка, правите продълговат отрез, който засяга и дървесината. Съобразявате той да не е по-широк от дебелината на калема. Него също режете косо, но така че чрез плитък напречен срез да оформите седло. Дължината на отреза на калема трябва да е колкото дължината на отреза на подложката. Така подготвен го поставяте върху изрезката на подложката. Внимавате поне от едната страна вътрешната част на кората му (където е камбият) да покрива вътрешната част на кората на подложката. Най-добре е ако постигнете пълно покритие. Привързвате и замазвате с овощарска замазка.
По този начин може да облагородите млади семеначета, може да присадите и друг сорт в короната на по-възрастни дръвчета. Както се вижда, присаждането на „седло” никак не е трудно, но не започвайте веднага. За да го усвоите, опитайте няколко пъти на непотребни клонки.
Не бързайте да се радвате, ако овощните дръвчета са отрупани с плод. В този случай плодовете остават дребни, с лошо качество и дърветата залагат много малко плодни пъпки за следващата година, а поняко...
Късият вегетационен период, голямата студоустойчивост, високото съдържание на хранителни вещества в листната маса и малкият разход на труд при отглеждане правят спанака ценна зеленчукова култура. Ра...
Разсадът за оранжерийни краставици се засява в различно време според климатичните условия на района и броя на покритията на оранжерията. В най-южните райони на страната подходящият момент настъпва око...
Най-често от зеления фасул се правят консерви в буркани. Но понякога се оказва, че нещо не е както трябва и зимнината вместо в тенджерата отива в боклука. Фризерът е другият по-удобен начин за съхране...