Градина » Как се правят суперрани тиквички

 Как се правят суперрани тиквички

Готварските тиквички не са особено претенциозни и са много подходящи за форсаж. За тази цел се нуждаят само от полиетиленово покритие под формата на тунел. За такова ранно производство семената се засяват за получаване на разсад някъде около 10-15 март. Подходящите сортове са Изобилна и Горнооряховска 1. Тъй като ще ви трябват малко растения, засейте семената в саксийки по едно. Разсадът става готов за около месец, тъкмо към средата на април. Прекопайте дълбоко обработената почва през есента сега на 12-15 см дълбочина. Няма да сгрешите ако при тази обработка пръснете по десетина грама амониева селитра и суперфосфат на квадратен метър. Младите растения засадете в редица през 60 сантиметра едно от друго. Ако отглеждате повече тиквички, ще трябва да оформите две и повече редици на разстояние 110-120 см една от друга. Върху всяка редица изградете полиетиленов тунел с ширина в основата 70 сантиметра. Може да ги засадите и в двуредови ленти при разстояние между редовете 60 см, колкото е и разстоянието между растенията в реда. В такъв случай ги разполагайте „шахматно”, а тунелът ви трябва да широк 110-120 сантиметра.
Оттук нататък основна грижа ще вие да проветрявате чрез повдигане на полиетиленовото платно, така че температурата да не се повишава над 30ºС през деня. През май демонтирайте тунела.
Иначе грижите са като грижи за тиквички, разрохкване на почвата, поливане, борба с болестите и неприятелите при нужда.
От отгледани по този начин готварски тиквички ще берете 15-20 дни по-рано.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Как да познаем качествените лозички

Лозовият материал е основа за производството на качествено грозде. За да сте сигурни в автентичността и качеството на лозите, трябва да купувате от производител, който е регистриран в Изпълнителната а...

Захващайте се с оранжерийния пипер

Все още няма сортове, специализирани за отглеждане в полиетиленови оранжерии - силно устойчиви на температурните колебания, които по-малко да изресяват и да дават високи и ранни добиви, да са устойчив...

Ако ще гледате айсберг, време е да го сеете

Тази салата се отличава с превъзходни вкусови качества и много любители вече правят опити с променлив успех да я отглеждат. Неблагополучията се дължат предимно на неправилно подбрани срокове за сеитб...

Запознайте се с барбадоската череша

Барбадоската череша (Malpighia punicifolia, Malpighia glabra) е известна още и под името ацерола. Тя произхожда от Централна и Южна Америка. Представлява гъст вечнозелен храст или малко дърво с височи...

Начало