Въпреки че често е възприемана като зърнена култура, всъщност елдата не е житно растение, а отделен вид. Вкусна и полезна, за нищо на света не пропускайте да я включите в диетичното си меню.
Тя е царицата на отслабването.
Елдата съдържа много белтъчини, които се усвояват добре. Тя увеличава мускулната сила и издръжливост. Затова е много полезна за активно спортуващите. Богатото съдържание на желязо, калций, калий, йод, фосфор, цинк и други минерали я прави незаменим “продукт на красотата”. Елдата подхранва кожата, косата и ноктите. В нея има също органични киселини (лимонена, ябълкова) и витамини А, С, РР, P и от групата В в балансирано съотношение. Богата е на флавоноиди, които помагат за забавяне процесите на стареене.
Ако например имате волята два дни да карате на сварена без сол и мазнина елда, са ви гарантирани два килограма по-малко. В съчетание с мляко елдата подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Поредният куриоз! Родината й е Индия, а най-популярна е в Русия (там е наричана гречка), но най-добрата диета с елда е разработена от шведски диетолози. Колко време ще я спазвате, зависи от килограмите, които искате да свалите.
Самата диета:
Тя е добре балансирана, нормализира обмяната на веществата и е особено подходяща за студения сезон.
ПОНЕДЕЛНИК
Закуска: 1 чаша прясно мляко, 1 купичка сварена елда
Обяд: 100 г кашкавал, салата от домати, червени чушки и лук, 1 чаша топло прясно мляко
Вечеря: 3 варени картофа, 200 г варено настъргано цвекло, подправено с нискомаслена сметана, 1 филийка пълнозърнест хляб
ВТОРНИК
Закуска: 1 чаша прясно мляко, 1 купичка сварена елда
Обяд: 250 г варена риба, 2 варени картофа
Вечеря: 1 зелева салата, 1 варено яйце, 1 чаша топло прясно мляко
СРЯДА
Закуска: 1 чаша прясно мляко, 60 г кашкавал, 1 филийка пълнозърнест хляб
Обяд: 250 г печено пиле, 1 салата от зеленчуци по избор, 1 чаша сок от ябълки, 1 купичка сварена елда
Вечеря: 150 г картофено пюре, 80 г кашкавал, 1 филийка пълнозърнест хляб, 1 чаша топло прясно мляко
ЧЕТВЪРТЪК
Закуска: 1 чаша сок от ябълка, 2 препечени филийки пълнозърнест хляб
Обяд: 1 купичка сварена елда, 1 малко парче варено телешко месо, 2 портокала
Вечеря: 100 г варен ориз, 150 г салата от домати, лук и олио, 1 чаша топло прясно мляко
ПЕТЪК
Закуска: 1 чаша плодово кисело мляко, 1 портокал
Обяд: 1 пилешка пържола на скара, 100 г варени картофи, 1 чаша чай
Вечеря: 1 ябълка, 1 грейпфрут, 1 чаша портокалов сок, 1 купичка елда
СЪБОТА
Закуска: 1 чаша прясно мляко, 1 купичка елда
Обяд: 150 г варени картофи, 150 г варено телешко месо, 1 ябълка, 1 портокал
Вечеря: 100 г варен ориз, 1 зелева салата, 1 грейпфрут
НЕДЕЛЯ
Закуска: 1 чаша прясно мляко, 150 г варен ориз
Обяд: 200 г варена или печена риба, 100 г варени картофи, 1 ябълка, 1 чаша портокалов сок, 1 купичка елда
Вечеря: 1 пилешка пържола на скара, 1 салата от сезонни зеленчуци, 1 филийка пълнозърнест хляб, 1 чаша сок от ябълка
Отдавна зелето е известно не само като храна, но и като лекарствено растение. Тя съдържа калций, калий и витамините С, В1, 82, Р, К, никотинова киселина и много микроелементи. Ако при ферментацията (в...
Със сигурност ще бъдете по-здрави, по-жизнени и по-доволни от живота, ако поне веднъж дневно изяждате в прясно състояние или изпивате чаша сок от някой от безценните дарове на природата. Ананаси ...
Бананът (Musa paradisiaca) е много разпространен южен плод из тропическите страни в Югоизточна Азия, Бирма, Индия, Шри Ланка, Латинска Америка, Канарските острови и др. Колко стара е културната форма ...
За половината от населението на планетата думите „ориз" и „храна" звучат по един и същ начин. В много страни той се смята за символ на благополучието и богатството, но това съвсем не е всичк...