Диетолозите единодушно препоръчват консумацията на супа вечер като единствено ястие. Супата, която най-успешно изгаря мазнини и едновременно с това залъгва глада, е канадски патент. Тази супа, разработена в престижна канадска клиника, първоначално е била предназначена за стопяване на тлъстини при пациенти, на които им предстои сериозна хирургическа намеса. Благодарение на зеленчуковите фибри, съдържащи се в тази необикновена супа, тя може да ви помогне да свалите до 4 кг за 6-7 дни и пречиства организма от натрупаните токсини.
Предварителна информация:
В случай, че решите да започнете тази диета, имайте в предвид, че известно време ще трябва да се лишите от семейните вечери и да се храните отделно от другите членове на семейството ви. Освен това имайте предвид, че от приготвянето на този тип супа кухнята ви няма да ухае особено приятно. Именно затова е необходимо да проявите търпение и твърдост, докато се подлагате на тази канадска диета.
Какво трябва да знаете:
- Можете да ядете колкото си искате супа. Богата на фибри и бавни захари, тя не съдържа никакви мазнини, засища почти моментално и позволява да издържим дълго без да мислим за ядене.
- Пийте на ден по 1,5 л течности, освен супата, за да спомогнете изхвърлянето на колкото се може повече токсини. Препоръчително е да редувате вода със зелен чай.
- След приключване на диетата, започнете постепенно да се захранвате, но в никакъв случай не преяждайте като компенсация за миналите лишения.
- През първата седмица и през периода на стабилизация ще се наложи да забравите за хляба, сладкишите, алкохола, подсладените газирани напитки и ядките.
Рецепта за 3 л супа:
4 скилидки чесън, 2 глави лук, 4 стръка праз, 1 малка зелка, 2 домата, 2 червени или зелени чушки, 3 стръка целина, 2 малки патладжана, 3 дафинови листа, чубрица, магданоз, черен пипер и щипка сол, 3 л вода.
Зеленчуците се измиват, обелват и се слагат в тенджера под налягане заедно с водата. Варят се 1 час. Супата се консумира топла или студена според вкуса.
Вашето меню
1 ден: супа и плодове (без банани) - колкото искате. На закуска - кафе или чай без захар.
2 ден: супа и зеленчуци на пара (без боб, картофи, грах, царевица) – колкото искате. Подправяйте само с лимон.
3 ден: супа, плодове и зеленчуци - докато се почувствате сити.
4 ден: супа, зеленчуци и 250 г обезмаслено кисело мляко.
5 ден: супа, 300 г месо или риба (на пара или печени).
6 ден: супа, зеленчуци и риба или месо - колкото искате.
7 ден: супа, сварен ориз без никаква мазнина и зеленчуци - колкото искате.
По-нататък:
През следващите дни започнете програма за стабилизиране. Започнете да поемате повече храни, които са богати на протеини – яйца, мляко сирене, риба, както и зеленцуци на пара. Хляба въведете постепенно в менюто си – една филийка на ден с малко масло е достатачна. След това можете да започнете да консумирате и по-мазно месо, готвени ястия и леки десерти. Ако забележите, че отново започвате да качвате килограми, изкарайте един ден само на супа.
Мнението на диетолога:
Отслабването е бързо и сравнително безопасно, ако диетата се прави от време на време. Тя не създава недостиг на витамини и не стопява мускулната маса, защото от 4 ден нататък в менюто се включват, макар и малко, пълноценни протеини. Минусите й са в това, че от зеленото коремът се подува, а енергийната й стойност е много ниска - под 500 калории на ден. На всичко отгоре, ако след като отслабнете, не внимавате с храната, много бързо ще си възвърнете изгубените килограми и даже ще качите още.
Толкова сме заети, че или не хапваме нищо през целия ден, или постоянно дъвчем нещичко, самозаблуждавайки се, че не приемаме кой знае колко калории. Последствията? Виждаме ги върху фигурата си. Има об...
Никой не иска и да знае мнението ви по жизненоважни въпроси. В същото време баналните разсъждения на невзрачната колежка се посрещат с интерес. Явно се налага да придадете на аргументите си повече убе...
Подправката ще ви помогне в случай,че сте се порязали, а нямате подръка аптечка. Промийте раната с чиста вода (нека все пак да бъде минерална, а не от чешмата), посипете я с черен пипер и притиснете. ...
Растението (Ricinus communis) произхожда от тропическа Африка и се култивира в много страни с горещ или умерен климат: Южна Америка, Индия, Русия. У нас билката се култивира в Плевенски, Врачански и Т...