Избягвайте люти, пушени и осолени храни, сладкиши, ядки и газирани напитки.
Каква храна трябва да консумира оперираният, от какво да се пази, нужно ли е дълго време да пази диета?
Това са най-често въпросите, които тревожат хората, на които е премахнат апендиксът. При нормален без усложнения постоперативен период след апендектомия разрешените храни са зърнени храни, супи, варено месо и риба, варени зеленчуци, млечни продукти. Изключения са люти, пушени и осолени храни, мазни и тлъсти ястия, газирани напитки и ядки. Сладкишите също трябва да бъдат изключени от менюто. През периода на адаптацията към нормалното хранене е препоръчително да се пие чай от мате, от хибискус и зелен чай. Позволено е да се яде обезмаслена извара и и сушени кайсии. Ако лекуващият лекар е разрешил, може да се включат и плодове в менюто, но по малко. Месото се консумира варено или задушено, както и зеленчуците.
Съветът е да се яде често, но по малко. Медикаменти, усилващи перисталтиката, не се препоръчват.
В началото е уместно менюто да е съставено предимно от супи и бульони. Постепенно се въвеждат и по-твърди храни и чак след два месеца се включват и храни, богати на целулоза, кафе, шоколад, боб, леща, грах, зеле. Отначало се опитва как ще се отразят новите храни върху състоянието на оперирания. И ако няма оплаквания, може да се премине към храната, която обикновено се приема от цялото семейство. Разбира се, при едни болни този период може да се намали, при други – да се удължи дори до три месеца.
Нужна ли е диета?
В някои от медицинските новини напоследък се посочва, че след апендектомия дори не е нужно да се спазва диета. И все пак с какво точно да се хранят пациентите след операцията зависи от тяхното състояние и указанията на лекуващия лекар.
И витамините са сложни органични вещества, които изработват растенията. Каква е ролята им в техния живот не е напълно изучена, но за човека те са безусловно необходими, макар и в много малки количеств...
Родината на лещата е Югодападна Азия, където тя се отглежда вече четири хилядолетия. От всиечки бобови растения лещата има най-високо съдържание на белтъчини – повече от 40 процента от съдържанието. ...
От незапомнени времена източните народи са отглеждали спанака - едногодишно растение със сочни и хранителни листа. През VII век с името „Персийски зеленчук” то е познато в Индия и Китай. Преминало в а...
Маслиновото дърво изисква по-топъл климат и е характерен вид почти за цялото Средиземноморие, включително и за нашите южни съседи Гърция и Турция, където се отглежда в градини като овощно дърво. У нас...