Компот от череши
Прoдукти: 1 кг череши, 2 ч.ч. вода, 200 г захар, лимон.
Нaчин на приготвяне: Насипваме черешите в буркани до 2/3 от обема им. От водата, захарта и парче лимон кипваме сироп. Вадим лимона, оставяме сиропа да поизстине и заливаме черешите. Затваряме бурканите херметически и стерилизираме 10 мин.
Сладко от череши
Прoдукти: 1,2 кг череши без костилките, 1 кг захар, 200 мл вода, 1 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Черешите посипваме със захарта и ги оставяме да престоят 5-6 часа. Прецеждаме сока, добавяме водата и варим сиропа до полусгъстяване. Добавяме плодовете и варим до нужната гъстота. Прибавяме лимонената киселина, сваляме от огъня, отстраняваме пяната и наливаме в сухи буркани.
Сладко от череши с гликоза
Прoдукти: 1 кг череши, 1 кг захар, 300 г гликоза, 750 мл вода, 1 ч.л. лимонена киселина, 1 прах ванилия
Нaчин на приготвяне: Изчистваме черешите от костилките. От водата и захарта варим гъст сироп. Отстраняваме сиропа от огъня и изсипваме черешите. След като се напоят добре със сироп, продължаваме варенето до сгъстяване на сладкото. Малко преди да го свалим от огъня, прибавяме гликозата и лимонената киселина. Ванилията добавяме преди да разсипем сладкото в буркани.
Мармалад от вишни и череши
Прoдукти: 1 кг вишни, 1 кг череши, 1,5 кг захар, 50 г коняк
Нaчин на приготвяне: Изчистваме плодовете от костилките и ги смиламе в месомелачка. Слагаме половината захар и ги варим. След като кипнат, добавяме останалата захар и варим до нужната гъстота. След като изстинат, добавяме коняка, разбъркваме и насипваме в буркани.
Конфитюр от ягоди и череши
Прoдукти: 2 кг ягоди, 2 кг череши, 11/2 кг захар
Нaчин на приготвяне: Почистваме плодовете, като отстраняваме костилките на черешите. Слагаме да се варят, без да прибавяме вода. Когато сместа започне да се сгъстява, сипваме захарта и продължаваме да варим, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Когато лъжицата започне да оставя следа по дъното на тавата, отстраняваме от огъня и изсипваме конфитюра в сухи и затоплени буркани.
Натурален сок от череши
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели череши, махаме им костилките и изстискваме сока. Слагаме го в тенджера заедно с листенца индрише за аромат и загряваме до 70-80°С. Наливаме сока в сухи бутилки, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.
Сироп от череши
Прoдукти: 3 кг череши, 2 л вода, 10 аспирина, 3 пакетчета лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Измиваме черешите, почистваме ги от костилките и ги заливаме с водата, в която са разтворени аспирина и лимонената киселина. Оставяме да престоят 48 часа, прецеждаме и на 1 л сироп слагаме 1,5 кг захар. Периодично разбъркваме в продължение на няколко дни - до пълното разтваряне на захарта. Наливаме готовия сироп в бутилки. Не го варим.
Ликьор от череши
Прoдукти: 1 кг череши, 1 л ракия, 1 л захарен сироп.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките на черешите и заливаме плодчетата с ракията, така че да бъдат покрити. Оставяме да престоят 2 седмици, като периодично разбъркваме. След това прецеждаме, като изстискваме черешите. Прибавяме захарния сироп и разбъркваме. Отново прецеждаме през плътна марля и наливаме в бутилки, които затваряме много добре. Държим на студено 5 месеца преди да консумираме.
Ликьор от череши и вишни
Прoдукти: равни количества вишни и череши, на 3 л сок - 4 л спирт или силна ракия, захар на вкус
Нaчин на приготвяне: Изчистваме вишните и черешите от костилките и ги намачкваме. Слагаме ги в буркан, насипваме ги със захар и ги оставяме на слънце. Когато захарта се стопи, наливаме алкохола. След седмица прецеждаме и наливаме в бутилки.
Домати, пълнени с кайма Прoдукти: 1 кг здрави средно големи домати, 500 г телешка кайма, 2-3 глави лук, 4-5 с.л. олио, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на при...
МАРИЯНА НИКОЛОВА, гр.ТРЯВНА Деликатес от рязани камби Прoдукти: 5 кг червени камби, 3 глави карфиол, 2 кг моркови, 1 глава целина, 200 г сол, 500 г захар, 1,5 л оцет, 50 мл олио, синап...
Аерофагия, киселини, сънливост, повдигане... Тези страдания, свързани с храносмилането ни, често се дължат на лоши хранителни навици. Прекалено обилно похапване на вечеря, сандвич, нагълтан надве-натр...
Мус от шунка Прoдукти: 250 г шунка, 1 пакетче краве масло, 150 г сметана, 2 с.л. коняк или ром, 1 к.ч. прясно мляко, 3 ч.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: З...