Компот от череши
Прoдукти: 1 кг череши, 2 ч.ч. вода, 200 г захар, лимон.
Нaчин на приготвяне: Насипваме черешите в буркани до 2/3 от обема им. От водата, захарта и парче лимон кипваме сироп. Вадим лимона, оставяме сиропа да поизстине и заливаме черешите. Затваряме бурканите херметически и стерилизираме 10 мин.
Сладко от череши
Прoдукти: 1,2 кг череши без костилките, 1 кг захар, 200 мл вода, 1 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Черешите посипваме със захарта и ги оставяме да престоят 5-6 часа. Прецеждаме сока, добавяме водата и варим сиропа до полусгъстяване. Добавяме плодовете и варим до нужната гъстота. Прибавяме лимонената киселина, сваляме от огъня, отстраняваме пяната и наливаме в сухи буркани.
Сладко от череши с гликоза
Прoдукти: 1 кг череши, 1 кг захар, 300 г гликоза, 750 мл вода, 1 ч.л. лимонена киселина, 1 прах ванилия
Нaчин на приготвяне: Изчистваме черешите от костилките. От водата и захарта варим гъст сироп. Отстраняваме сиропа от огъня и изсипваме черешите. След като се напоят добре със сироп, продължаваме варенето до сгъстяване на сладкото. Малко преди да го свалим от огъня, прибавяме гликозата и лимонената киселина. Ванилията добавяме преди да разсипем сладкото в буркани.
Мармалад от вишни и череши
Прoдукти: 1 кг вишни, 1 кг череши, 1,5 кг захар, 50 г коняк
Нaчин на приготвяне: Изчистваме плодовете от костилките и ги смиламе в месомелачка. Слагаме половината захар и ги варим. След като кипнат, добавяме останалата захар и варим до нужната гъстота. След като изстинат, добавяме коняка, разбъркваме и насипваме в буркани.
Конфитюр от ягоди и череши
Прoдукти: 2 кг ягоди, 2 кг череши, 11/2 кг захар
Нaчин на приготвяне: Почистваме плодовете, като отстраняваме костилките на черешите. Слагаме да се варят, без да прибавяме вода. Когато сместа започне да се сгъстява, сипваме захарта и продължаваме да варим, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Когато лъжицата започне да оставя следа по дъното на тавата, отстраняваме от огъня и изсипваме конфитюра в сухи и затоплени буркани.
Натурален сок от череши
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели череши, махаме им костилките и изстискваме сока. Слагаме го в тенджера заедно с листенца индрише за аромат и загряваме до 70-80°С. Наливаме сока в сухи бутилки, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.
Сироп от череши
Прoдукти: 3 кг череши, 2 л вода, 10 аспирина, 3 пакетчета лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Измиваме черешите, почистваме ги от костилките и ги заливаме с водата, в която са разтворени аспирина и лимонената киселина. Оставяме да престоят 48 часа, прецеждаме и на 1 л сироп слагаме 1,5 кг захар. Периодично разбъркваме в продължение на няколко дни - до пълното разтваряне на захарта. Наливаме готовия сироп в бутилки. Не го варим.
Ликьор от череши
Прoдукти: 1 кг череши, 1 л ракия, 1 л захарен сироп.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките на черешите и заливаме плодчетата с ракията, така че да бъдат покрити. Оставяме да престоят 2 седмици, като периодично разбъркваме. След това прецеждаме, като изстискваме черешите. Прибавяме захарния сироп и разбъркваме. Отново прецеждаме през плътна марля и наливаме в бутилки, които затваряме много добре. Държим на студено 5 месеца преди да консумираме.
Ликьор от череши и вишни
Прoдукти: равни количества вишни и череши, на 3 л сок - 4 л спирт или силна ракия, захар на вкус
Нaчин на приготвяне: Изчистваме вишните и черешите от костилките и ги намачкваме. Слагаме ги в буркан, насипваме ги със захар и ги оставяме на слънце. Когато захарта се стопи, наливаме алкохола. След седмица прецеждаме и наливаме в бутилки.
Колкото и да са красиви рибките и другите различни животинки, напълненият съд с вода без растителност е трудно да се нарече аквариум. Водораслите, освен че оформят декоративния завършек на аквариума, ...
В последните години многогодишната латинка се ползва с особена популярност, защото се отглежда като лиана, виеща се по красиви прегради или като ампелно растение във висящи кошнички. Стъблата на тази ...
Често по устната ни лигавица излизат афти, която са много досадни и неприятни и понякога изчезват доста трудно. Те започват с везикулозен обрив, последван от разязвяване на лигавицата с белезникави на...
Кюстендилски пържоли Прoдукти: 5 свински пържоли, 10 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, олио, сол и черен пипер. Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите с дървено чукче, поръсваме ги със сол и че...