По принцип стресът може да се представи като процес на адаптация на организма към някои екстремални условия на живот (нервно напрежение, студ, горещина и т. н.). Във всеки случай възникват определени реакции на организма, насочени към приспособяване към новите условия. Когато обаче този процес престане да бъде приспособителен, осигуряващ адекватна работа на организма в реалните условия на живота, а премине границата на допустимото ниво, тогава започва да му пречи (поддържайки в него ниво на биохимични и физиологични реакции, които в дадения момент не само не са нужни, но са и вредни за организма). Възможно ли е витамините да помогнат да се справим с проблемите на стреса?
В случая полезни са преди всичко витамин С и н по-малка степен витамин Е. Известна е тяхната употреба и антиоксидантното им действие в кардиологията, но се знае също, че те се използват широко и при простуди, за стимулиране на имунитета, при кръвотечеуния от носа, дробовете, при трудно зарастващи рани и т. н. Те са незаменими и при тежки физически и умдствени натоварвания. При стрес особено е значението на витамините от група В: Тиаминът например е наречен още витамин на оптимизма, тъй като подобрява дейността на нервната система и намалява умората, напрежението, раздразнителността. Пиродоксинът (витамин В6) също подобрява работата на нервната система и стимулира белтъчната и въглехидратната обмяна. Голямо е значението и на пантотеновата киселина. Необходими са също така желязо, фолиева киселина (тя участва в образуването на еритроцитите и хемоголобина, като по този начин подобрява доставянето на кислород към тъканите на организма). Ще добавим и мангана, който помага за по-доброто усвояване от организма на витамин С, калция, калия и някои други минерали.
С какво ни привлича мозайката? Със своята дълговечност или с безкрайните възможности при избора на цветове и материали? Възможно е със създаването на мозаечно пано да чувстваме връзката с миналото или...
Баница с грис Прoдукти: 500 г бяло брашно, 2 яйца, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. сол, 250 мл хладка вода, 1,5 л прясно мляко, 1 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. краве масло, 1 1/2ч.ч. грис, 6 яйца за плън...
Кьопоолу от тиквички Прoдукти: 5 кг тиквички, 2 кг домати, 1 глава чесън, 250 мл олио, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките и слагаме да врят, докато се изпари отделената ...
Чимширът е бавнорастящ вид. Той понася добре резитбата. Използва се за изграждане на бордюри, живи плетове и други архитектурни форми и тела. Чимширът е вид, който е силно привързан към влажността на ...