Още рецепти » Как да берем и сушим билки?

 Как да берем и сушим билки?

Билките са лечебни растения, използвани като лекарства още от древността. А днес от тях се произвеждат стотици медикаменти. Ако имате възможност сами да се запасите с билки, лесно ще приготвите у дома си целебни отвари и настойки. Те се приемат добре от болните и имат многостранно действие в зависимост от биологичноактивните вещества, които съдържат. Една билка може да лекува няколко болести и едновременно стимулира и общо укрепва организма. Растенията имат богат химически състав: етерични масла, витамини, минерални соли, микроелементи, органични киселини, плодови захари и белтъчини, флавоноиди, дъбилни вещества, фитонциди и други. Билките не дават обикновено алергични реакции и се предпочитат като допълнително лекарство към основното лечение на болестите или профилактично и дълготрайно при хронично протичащи болестни състояния.
Някои билки при предозиране могат да дадат неприятни странични явления, а други са отровни. Затова домашно билколечение се прилага само с нетоксични, познати билки, по указания и дозировка от лекар. Любителят-билкосъбирач трябва да познава видовете лечебни растения, времето за откъсване, начина на бране, пренасяне, кои части от всяка билка са лечебни, как се сушат и съхраняват, каква трайност имат, какво е лечебното им действие. За всяка билка те са различни.

Общите правила:

• Билките се берат по сухо време и веднага се слагат за сушене, не се мокрят или мачкат, застилат се на сухи постелки, чисти, на проветриви и сенчести места, а въздухът - без прах и миризми.
• Цветовете се берат по време на цъфтежа и без дръжки, листата - по време на пълното им развитие, стъблата се отрязват до20-30 см от върха надолу, а корите се обелват от отсечената през пролетта млада клонка.
• Семената и плодовете се берат преди пълното им узряване, но не зелени или презрели.
• Корените се изкопават през есента или напролет, изтръскват се от земята и се изплакват на струя вода. След изсушаването се надробяват на ситно преди употреба.
• Билките се съхраняват в хартиена или платнена опаковка в дома, а при големи количества - в торби от хартия или зебло, в невлажни, неслънчеви, но проветриви помещения, изолирани от вредители - насекоми и гризачи.
• Отровните билки се отделят от неотровните. Те не се използват в дома, а се предлагат на изкупвателните билкови пунктове.
• Около съхраняваните билки се пази абсолютна чистота и не се пуши.

Внимание! Никога не късайте цветята от природата безцелно!
Те са ценни лекарства, които носят здраве и могат да спасяват човешкия живот.

Автор: Неделка Митрева

Представяме Ви:

Диетични супи

Вегетарианска супа Прoдукти: 1 парче прясно зеле, 2-3 картофа, 1 тиквичка, 1 домат, 2 моркова, 1 к.ч. грах от консерва, 1 к.ч.сметана, 40 г краве масло, магданоз, сол, 1 л вода. Нaчин на пригот...

Мозаечно пано - цвете

С какво ни привлича мозайката? Със своята дълговечност или с безкрайните възможности при избора на цветове и материали? Възможно е със създаването на мозаечно пано да чувстваме връзката с миналото или...

Десерти с ябълки

Кисел от ябълки Прoдукти: 750 г ябълки, 5 ч.ч. вода, 1 ч.ч. нишесте, 1 к.ч. захар, 1 ванилия, лимонена киселина. Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките и ги обелваме. Почистваме ги от семеннат...

Вкусотии със скариди

Пикантни скариди Прoдукти: 400 г скариди, 30 г краве масло, 1 с.л. олио, 2-3 скилидки чесън, 2 люти чушки, 1 с.л. лимонов сок, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме чесъна на ситно, а лютите чушл...

Начало