Още рецепти » Градината ще цъфне и без разсад

 Градината ще цъфне и без разсад

Не всеки има домашни условия да отгледа собствен разсад за цветя. Това изисква грижи, време и сили. Много по-практично е едногодишните цветя да се засеят направо в почвата – те ще цъфнат малко по-късно от засадените с разсад.
Лехите за едногодишните цветя се подготвят обикновено през есента – прекопават се и се наторяват. В края на април – началото на май се посяват семената. Ситните семенца обикновено се смесват с пясък в пропорция 1:10. Тази смес се сее в браздички и леко с дъсчица или или трамбовка се притиска към почвата, после се полива с лейка със ситна мрежа. По-едрите семена, като тези на астрите и шибоя, се сеят без смесване с пясък на дълбочина 0,5-1 см, семената на латинката – до 1,5 см. Леко се покриват с наторена пръст. Щом се появят първите истински листенца, кълновете се разреждат – слабите растения се изтръгват. Тази процедура се повтаря още веднъж, когато растенията достигнат 8-10 см височина. Следва първото подхранване – 10-15 г амониева селитра на кофа вода. Периодично почвата с растенията се разрохква, плеви и мулчира.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Морковите за зимнина се засяват през юни

Ако сте засяли ранни моркови, използвайте ги в кухнята, докато можете. За приготвяне на туршии или съхраняване в прясно състояние няма да станат – ще загрубеят от летните горещини. Морковите за зимнин...

Мамо, тъмното ме плаши!

Страхът е една от най-силните емоции, които децата ни изпитват още от раждането си. Внезапен шум, рязък жест, прекалено ярка светлина - и най-малката промяна в обичайната среда може да накара бебето д...

Защо е нужен велотестът?

Велоергометричната проба е полезно и информативно функционално безкръвно изследване при боледуващите от исхемична болест на сърцето (стенокардия и инфаркт). Има широко приложение и в спортната медицин...

Консервиране на патладжани

Мариновани патладжани Прoдукти: 10 кг малки патладжани, 2 л оцет, 2 л вода, 0.5 кг сол, черен пипер на зърна, дафинов лист, скилидки чесън, магданоз, олио Нaчин на приготвяне: Почистваме патл...

Начало