Бялата форзиция (Abeliophyllum distichum) е от семейство Маслинови. Родината й е Корея. Представлява листопаден храст с 1,5м височина и ширина. Листата са срещуположни, овални, тъмнозелени, с 8 см дължина, през лятото долните листа стават частично пурпурни. Цветовете са събрани в пазвите на листата, ароматни са и са най-често бели, по-рядко светлорозови. Цъфти в края на пролетта. Има и розова форма - Abeliophyllum distichum Roseum.
Бялата форзиция е светлолюбиво растение, взискателно е към плодородието на почвата. Лесно се пресажда, приспособява се към всякакви структури на почвата и киселинност на терена, но е задължителен добър дренаж. Нуждае се от защитено място. Нужна е честа подмладяваща резитба след цъфтежа, тъй като цветовете се появяват на клонките от миналата година
Бялата форзиция се отглежда най-често заради ранния, обилен и ароматен цъфтеж. Сладко миришещите цветове покриват голите стебла още до появата на листата. Най-добре е да я засаждате в групи, но не в най-предната част на градината, тъй като след цъфтежа форзицията не е сред най-декоративните растения. По-добре изглежда на тъмен фон.
Лучена супа Прoдукти: 500 г лук, 4 филии сух хляб, 120 г швейцарско сирене, 2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 1,5 л месен бульон, дафинов лист, копър, черен пипер. Нaчин на приготвяне: Нарязва...
При овощните дървета се правят три основни резитби - за формиране на короната, за плододаване и за подмладяване, филизене, пензиране и резитби на зелено се извършват през лятото и са по-ограничени. Зи...
Мекици с мая Прoдукти: 400 г брашно, 250 мл вода, 20 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар,1 1/2ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Стриваме маята заедно със захарта и разреждаме с малко затоплен...
Огретен от картофи Прoдукти: 1200 г картофи, 120 г кашкавал, сол, черен пипер, магданоз, 1/2 ч. ч. олио, 3 яйца, 3 с. л. брашно, 1 1/2 ч. ч. прясно мляко. Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофи...