Тези красиви, бавнорастящи растения изглеждат изключително красиви в група, защото там може да се види огромна гама от багри, но отглеждано и поединично кордилинето е много ефектно. В естествената си среда в родината си - Югоизточна Азия това стайно растение е вечно зелен храст или дори дърво, което достига височина няколко метра. Често кордилинето се бърка с драцената и даже с палмите.
Разпространени са около 15 вида, които се отглеждат от любителите цветари. В стайни условия това цвете расте много бавно и дълго, докато му се осигурява светлина и място в къщата. По-големите екземпляри може да се засадят в сандъчета и да се разположат за постоянно близо до прозореца на светло място. Достатъчно е тънка за-веска от тюл да предпазва растението от преките слънчеви лъчи. Ако сте поставили кордилинето далеч от светлината навътре в стаята трябва да се има предвид, че то започва да губи долните си листа. Това особено силно важи за старите екземпляри.
Кордилине фрутикоза и другите разновидности идеално подхождат за топлите бани или кухните, където има висока влажност на въздуха. Тя се явява жизненонеобходим фактор за доброто развитие на растението. Затова е необходимо редовно то да се напръсква с леко затоплена вода, освен това, за да се осигури необходимата влажност, е добре периодично листата да се забърсват с влажна кърпа. На всеки две - три години, когато корените изпълнят саксията, е необходимо растението да се пресажда в саксия, по-голяма с един номер. Почвата, в която го засаждате, трябва да е с торфена основа. След пресаждането трябва да се полее с леко затоплена вода. По-едрите екземпляри може няколко години да не се вадят от саксията, но трябва ежегодно внимателно да се вади горният почвен слой и да се заменя с прясна пръст.
Много старите растения с времето губят своята декоративност и може да се наложи да бъдат подмладявани. Това може да стане, като стъблото се изреже почти до основа, скоро ще се покаже ново растение, а старото стъбло може да се нареже на части по 7-8 см и да се използва за размножаване.
ХРИСТИНА ВАСИЛЕВА, гр. РАЗГРАД Суфле от риба Прoдукти: 250 г риба, 1-2 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1-2 жълтъка, 1 белтък, 30 г краве масло, магданоз, сол на вкус. Нaчин на приготв...
За много българи този град е неповторима възможност да се потопят в романтичната атмосфера на българските градчета от епохата на Възраждането. Освен че е запазил уникалната си възрожденска атмосфера, ...
Сравнението на съществуващите типове брави не позволява да се направи еднозначен извод за превъзходството на някои от тях. Идеалната брава за стоманена брава трябва да притежава две важни свойства: не...
Пъстърва с масло и бадеми Продукти за 4 порции: 4 малки пъстърви, 2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 100 г обелени бадеми, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Овалвам...