Камчатската боровинка /Lonicera caerulea var. Kamtchatica/ спада към сем. Каприфолияцеа /Caprifoliaseae/. Нейната родина е Далечният Изток: Корея , Япония, Русия и Канада. Представлява храст висок около 2,20 – 2,50 м. Листата му са овални , синъозелен , с леко восъчно покритие. Те могат да бъдат дълги до 8 см и широки почти 5 см. Цветните пъпки се появяват на миналогодишни клонки и се формират в рамките на няколко дни, ако пролетта е топла. Цветчетата са дребни, фуниевидни с жълто-бял цвят, дълги до 2 см. Плодовете са продълговати на вид. Достигат до 1 см в диаметър и до 5 см дължина. Теглото им е до 3 г. Семената са меки с характерен приятен вкус с лека горчивина. Плодовете съдържат много витамини: каротин /провитамин А/; тиамин /В1/ , рибофлавин В2, флиева киселина В9 и пектинови и дъбилни вещества. Съдържат се също и микроелементи - Манган, Мед, барий, бор, силиций, йод, полезни за човешкия организъм.
Камчатската боровинка расте добре почти на всякакви почви с изключение на блатиста и суха и песъклива почви. Трябва да се полива редовно - особено в първата и втората година след засаждането. Растенията могат да развиват богата и дълбока коренова система. Трябва да се избягват подпочвените води и райони с дълготрайни пролетни наводнения. Този вид е силно устойчив на замърсяване на въздуха. Камчатската боровинка предпочита пълното слънчево греене, но то толерира и леко сенчестите места. Общо взето най-добре се развива на влажни места.
Вегетативното размножаване става чрез растения, засадени в контейнери. Растенията с височина до 30 см, с 2,3 или повече издънки, широки 0,7 – 1 см в основата на короната и коренова система с дължина 20-25 см се считат за най-добрия материал. Те могат да да останат в контейнерите през целия вегетационен период, но е добре през есента (септември, октомври) да се засадят в градината. При засаждането почвата трябва да бъде добре наторена с оборски тор, компост или торф – 8-10 кг/кв.м . Почвата около храстите трябва да се полива, като се направи „водно” легенче за събиране на вода около растението.
Младите растения трябва да се подхранват 2-3 пъти в годината. Първия път това трябва да стане през пролетта в началото на април с 20 г карбамид, 30 г амониев нитрат или 40 г сулфат. Торовете се разпределят върху повърхноста на 1 кв.м около храстите. Второ торене се извършва през лятото - в началото на м.юли. Добре е киселите почви да се обогатяват със селскостопански варовик на всеки 3-4 години - 200-300 г/кв.м.
Камчатската боровинка се нуждае от санитарна и обикновенна резитба на растението до 5-7 години от засаждането. Най-доброто време за резитбата е есента (когато листата са опадали) или през пролетта - най-късно до края на март . Резитбата се състои в изтъняване на короната и съкращаване на скелетните клони на половина. В случая на 20-25 годишни растения резитба за подмладяване трябва да става в най-добрия случай 30-40 см над земята.
Камчатската боровинка не страда от много болести и неприятели. Ако метеорологичните условия са неблагоприятни, могат да се развият симптоми на мухъл или слънчево изгаряне. Листни въшки и акари се наблюдават спорадично.
Плодовете на растението се препоръчват при сърдечно-съдови заболявания (за укрепване на капилярите) , при лечение на болести на стомаха, черния дроб и жлъчния мехур. Те създават благоприятни условия за изхвърлянето на радиоактивни вещества, препоръчват се за консумация при авитаминоза, когато организмът е отслабнал след зимата и се нуждае от аскорбинова киселина. Техният сок е добър за лечение на микози и язви. Листата и цветните екстракти от камчатската боровинка помагат при очни, гърлени и кожни заболявания.
Кюстендилски пържоли Прoдукти: 5 свински пържоли, 10 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, олио, сол и черен пипер. Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите с дървено чукче, поръсваме ги със сол и че...
Възпявана като „Флоренция на Елба”, столицата на Саксония е старателно възтановена върху руините, останали след варварската бомбандировка през февруари 1945 г. Днес Дрезден блести с цялото си великоле...
Парени камби Прoдукти: 5 кг камби; зa саламурата: 1 ч. ч. сол, 1 л оцет, 3 л вода, 100 г настърган хрян, 1 връзка копър, 2 дафинови листа, 2-3 глави чесън. Нaчин на приготвяне: Камбите изчиства...
Колко много асоциации предизвиква споменаването на австрийската столица! И всичките са свързани с радостни преживявания! Виенски валс, виенско кафе, виенски кифлички, виенски балове, виенска класика.....