При отглеждането на бодливите растения често се допускат грешки, които водят до тяхната гибел.
Любителите на кактуси, които тепърва започват да създават колекцията си, се радват на бързия растеж и ярко-зеления цвят на своите питомци, на обилието от детки. В действителност това обикновено се дължи на прекомерно поливане и много хранителна почва. При тези условия растенията се деформират, а корените им загниват.
Друга грешка е, че кактусите се отглеждат целогодишно при висока температура.
Това е добре само за някои от горските кактуси, но болшинството, за да узреят и се подготвят за цъфтежа, изискват „зимен сън" при ниска температура и без поливане. През лятото е най-добре кактусите да се изнесат на двоpa или балкона. За да не се прегряват корените на растенията, посадени в глинени саксии, те се закопават в сандъче с пясък. За тези в пластмасови съдове това не е нужно.
Третата заблуда е, че кактусите почти не трябва да се поливат.
За периода на покой това е задължително, но по време на активния растеж трябва да се полива редовно с престояла хладка вода. В подложките никога не бива да се задържа вода, а до следващото поливане почвата трябва добре да просъхне. В горещините поливането е обилно, а в мрачни дни - много внимателно. Ако кактусът по някакви причини не нараства дори през лятото, поливането няма да го „разбуди", само корените ще загният, а след тях и цялото растение.
Не обичат обикновената цветарска почва
Кактусите не се отглеждат в обикновена цветарска пръст, която съдържа много азот. Тогава те се изтеглят, стават воднисти, обрастват с детки и в края на краищата губят имунитета си и стават жертва на вредители и инфекции. Най-простата и подходяща смес е от 2 части градинска пръст и 1 част пясък, може да се добавят счукани дървени въглища.
Внимание!
Не слушайте „специалистите", които ви съветват да торите кактусите с водата от измито месо, кафе или чай от цедката. Във всички цветарски магазини се продават торове за кактуси, които ще спомогнат те да се развиват добре и да цъфтят.
Когато изнасяте кактусите на открито, привиквайте ги постепенно към обилието от слънчева светлина, за да не получат изгаряния, които, освен че са грозни, могат да станат вход за инфекции.
Следете за поява на вредители и ги унищожавайте навреме, за да не загубите от небрежност своите любимци.
Трявна е град, израснал сякаш от недрата на Балкана. Град граден и доизграждан от изкусни майстори строители, дърворезбари и градинари, от духовно извисени личности, разположен в средата на родината, ...
Супа от зелен лук Прoдукти: 2 връзки зелен лук, 1-2 с.л. ориз, 1 яйце, 4 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 1-2 сухи люти чушлета, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца п...
Балкански кетчуп Прoдукти: 10 кг домати, 1,5 ч.ч. захар, 1 пълна к.ч. сол, 1 непълна к.ч. оцет, 1 с.л. лимонова киселина, 1 с.л. смлян кимион, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. кан...
Трилистникът или известен още като едрокоренна алоказия (Alocasia macrorhiza) е роден на остров Шри Ланка, но е разпространен в култура в тропиците, където масово се отглежда навън. Има и пъстролистен...