Още рецепти » Консервиране на зеле

 Консервиране на зеле

Кисело зеле на глави

Прoдукти: 30-35 кг зеле, 1,250 кг сол, 25 л вода

Нaчин на приготвяне: Избираме зелки с тегло над 1 кг, почистваме ги от външните листа и цепваме кочаните на кръст. Нареждаме зелките в бидон с кочана нагоре и ги притискаме с кръстачка и чист речен камък. След това заливаме със соления разтвор и покриваме с кърпа. След 2-3 дни започваме да претакаме – 3 пъти седмично в продължение на 15 дни, докато сокът стане възкисел. Отгоре зелето трябва да е покрито със саламура. Ако саламурата не е достатъчна, доливаме с нов солен разтвор. Съхраняваме на студено. На дъното на бидона може да сложим 4-5 шепи царевица за улесняване на ферментацията.

Мераклийско кисело зеле

Продукти за бидон от 80 л: около 35 кг едри и стегнати зелки, клонки чубрица, 2-3 ябълки, 2-3 глави лук, 1 кочан царевица, 1 червена зелка или глава червено цвекло за цвят, за всяка зелка по 1 ч.л. сол; зa саламурата: 40 л вода, 2 кг морска сол / или на 1 л вода по 50 г сол/

Нaчин на приготвяне: Обрязваме в дълбочина кочаните на зелките във формата на конус и слагаме в него по 1 ч.л. сол. В бидон нареждаме зелките плътно с отворите нагоре. Между редовете слагаме чубрица на клонки, резени червено зеле, резени лук и резени ябълка. Така подреденото зеле оставяме да престои 24 часа. Прибавяме още парчета лук и ябълка. Царевицата слагаме за да е резлив сокът. Възвираме саламура от водата и солта и прецеждаме. Заливаме зелето с изстиналата саламура, затискаме с чиста кръстачка и 1 по-голям речен камък. След 2-3 дни започваме да претакаме и правим това поне 2 пъти седмично. Обикновено след 25-30 дни зелето е готово за консумация.

Рязано зеле с боровинки

Прoдукти: 10 кг зеле, 500 г моркови, 500 г ябълки, 1 глава целина, 2 ч.ч. червени боровинки, 1 ч.ч. сол, 1 ч.л. кимион, 2 зърна бахар, 1 дафинов лист, 3-4 щипки индийско орехче, лимонов сок

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на ивички, посоляваме и претриваме. Подреждаме го в бидон и притискаме, за да намали обема си. Отгоре слагаме настърганите моркови, нарязаните ябълки и целина. Поръсваме с лимонов сок и добавяме боровинките и подправките. Изравняваме отгоре и покриваме със зелеви листа. Покриваме с чисто платно и отгоре слагаме венец от лозови листа и пръчки и притискаме с речен камък. Възможно е това зеле да приготвим и в 3 литрови стъклени буркани, като отгоре наливаме 2-3 пръста олио.

Рязано зеле със зелени домати

Прoдукти: 10 кг зеле, 1 кг моркови, 500 г червени чушки, 1 кг зелени домати, 300 г листа от целина, 350 г сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето, посоляваме и леко го претриваме. Прибавяме настърганите моркови, доматите, нарязани на филийки, и чушките, нарязани на ивички. Прехвърляме сместа в подходящ съд и покриваме с чиста кърпа. Отгоре слагаме венец от лозови листа и пръчки и притискаме с речен камък. Зелето трябва да се покрие със собствения си сок.

Рязано зеле с плодове и подправки

Прoдукти: 6-7 кг зеле, 2,5 кг моркови, 3-5 едри резена от червено цвекло, 4 лимона, 300 г недозрели червени боровинки, 2 дафинови листа, 300 г сол, 300 г захар, 4 с.л. сироп от малини, 3 вишневи листа, 1 карамфилче, 1 индийско орехче, 3 щипки канела, 1 щипка кориандър

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на ивички. Не белим ябълките, а отстраняваме само семенната част и дръжките, след което ги нарязваме на едри колелца. Морковите режем на ивици, а лимоните обелваме и нарязваме на четвъртинки. От индийското орехче настъргваме от всички страни, като го слагаме в този вид заедно със стърготините. Подготвените продукти слагаме в голям съд и разбъркваме добре. Добавяме подправките, след което посипваме със сол и захар. След няколко часа напълваме бурканите, които покриваме с плат и оставяме на хладно място, докато премине ферментацията. Приготвеното по този начин зеле е за бърза консумация.

Рязано кисело зеле с моркови

Прoдукти:10 кг здраво зеле, 200 г сол, 1 с.л. ким, 2 кг моркови

Нaчин на приготвяне: Почистваме зелето и го наситняваме. Настъргваме морковите на едро ренде и ги смесваме със зелето. Посоляваме и намачкваме добре с ръце. Прибавяме и кима. Пълним бурканите плътно, така че да няма достъп на въздух. Отгоре слагаме лозово венче или листа от смокиня. Оставяме го да прекипи 2-3 дни, след което затваряме бурканите и ги прибираме на тъмно и хладно място.

Рязано кисело зеле с ябълки

Прoдукти: 5 кг прясно зеле, 500 г ябълки, 180 г сол

Нaчин на приготвяне: Няколко пресни зелки нарязваме на дребно. Осоляваме зелето на вкус и омачкваме хубаво с ръце. След това го натъпкваме плътно в трилитрови буркани, без да прибавяме вода. Между редовете зеле слагаме нарязани на филийки ябълки. Затваряме с капачки бурканите и ги оставяме на топло. След няколко дни зелето е готово. Бурканите с готовото зеле държим на студено място.

Шарено зеле

Прoдукти: 5 кг зеле, 500 г моркови, 3-4 червени пиперки, 500 г зелени доматчета, 180 г сол, 1 глава целина с листата

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелките на ивици. Морковите настъргваме, а останалите продукти режем на тънки филийки. Претриваме зелето със солта и го смесваме с останалите зеленчуци. Редим го плътно в буркани и притискаме добре, така че да се покрие със собствения си сок. Първите няколко дни оставяме туршията при стайна температура – 20°С. После я прибираме на студено.

Мариновано червено зеле

Прoдукти: 1 кг червено зеле; зa маринатата: 100 мл оцет, 100 мл вода, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар, 10 зърна черен пипер, 5 зрънца карамфил, 1 дафинов лист, 1 парченце канела

Нaчин на приготвяне: Зелето нарязваме на тесни ивички, нареждаме в стъклени буркани и заливаме с охладената марината, която сме приготвили така: Най-напред кипваме водата и прибавяме подправките – сол, черен пипер, карамфил, дафинов лист, канела, захар. След това дръпваме съда от огъня и добавяме оцета. Зелето е готово след 10-15 дни.

Сурова туршия от карфиол

Прoдукти: 5 кг карфиол, 2,75 л вода, 200 мл оцет, 200 г сол

Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го нареждаме плътно в буркани. Възвираме саламура от посочените продукти, оставяме я да изстине и заливаме с нея карфиола. Затваряме бурканите и ги оставяме 10 дни на стайна температура. Щом ферментацията свърши, прибираме туршията на хладно място.

Карфиол с горчица

Прoдукти: 5 кг карфиол, 100 г сол; зa саламурата: 2 л оцет, 1 л вода, 200 г сол, горчица.

Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го посипваме със 100 г сол. Оставяме да престои 5-6 часа. Сваряваме саламура от водата, оцета и солта, оставяме я да изстине и заливаме с нея карфиола. След 10 часа отцеждаме саламурата, кипваме я на котлона и оставяме да изстине. На всеки литър саламура прибавяме по 1 ч.л. горчица. Нареждаме карфиола в 3-литрови буркани и го заливаме със саламурата. Отгоре кръстосваме клонки от вишна, лоза и дюля, притискаме с речен камък, покриваме с памучен плат и съхраняваме на хладно място.

Маринован карфиол

Прoдукти: 10 кг карфиол, 700 г глави целина с листата, 280 г сол; зa маринатата: 2 л оцет, 700 м вода, 350 мл олио, 150 г мед, 280 г сол, черен пипер, бахар, 4 дафинови листа

Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички, а целината режем на дребно. Поръсваме сместа със сол и оставяме да престои 5-6 часа. Отделеният сок отцеждаме и смесваме с водата, оцета, олиото, подправките и меда. Кипваме за 10 мин и с врящата марината заливаме карфиолът и целината. След 5-6 часа прехвърляме сместа в подходящ съд и притискаме с кръстачка и речен камък. Оставяме туршията да зрее на хладно място, като през 1-2 дни я претакаме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Гарнирани пити (пици)

Пица “Маргарита” Прoдукти: 500 г готово тесто, 360 г домати, 2 скилидки чесън, 12 листенца пресен босилек, 180 г сирене “Моцарела”, 120 мл зехтин, захар, черен пипер, сол Нaчин на приготвян...

Пет растения за тъмните ъгли на дома

За отглеждането на повечето стайни растения се изисква добре осветени помещения, затова те се разполагат на первазите или близо до прозорците. Но някои зелени приятели може да се развиват и в дълбочин...

Как да си направим езеро в градината

Водоемът на вилата или градината в двора стана моден елемент на извънградския живот. Да се съоръжи водоем на участък земя е достатъчно просто и съвсем не скъпо. Главното е да притежавате някои навици ...

Тайните на перфектната домакиня

Дребните проблеми, с които ежедневно се сблъсква всяка домакиня, могат да бъдат отстранени бързо е без много усилия, ако приложите няколко малки „хитринки”. Електричеството Ако искате да р...

Начало