Фикус бенджамина (Ficus benjamina) е член на семейство Черничеви. Среща се често в тропиците, където достига размерите на дърво. У нас се отглежда в саксия на светло и топло място. Температурата не трябва да бъде под 15°С -18°С дори през зимата.
Има два вида: пъстролистен и със зелени листа. Първият е по-влаголюбив от втория. Обича светлината, но не пряката. Най-добре е да го настаните на източен прозорец, където слънцето няма да е силно. Ако въздухът в стаята е сух, фикусът се нуждае от оросяване. Добре е често да овлажнявате и миете листата през пролетта и лятото с мокра кърпа.
Фикус бенджамина обича равномерното оросяване. Почвата трябва да е лека. В състава й да има торф и пясък, за да диша растението. Коренът не бива да поема много влага, нито да просъхва. От април до края на лятото е полезно веднъж седмично да добавяте течен тор за подхранване на листата. През пролетта се подрязва всяка клонка до най-близката пъпка. С това се помага да се разклони и листата да се освежат и станат по-силни и красиви. Саксията трябва да бъде на светло, защото тъмнината става причина за окапването на листата. От време на време я завъртайте, за да не се изкриви растението към светлината. Фикусът не понася течението.
Размножаването става по вегетативен начин, като се отрязват филизи и се потапят в съд с вода. Водата не се сменя, докато не се образуват коренчета.
През зимата бенджаминът не се нуждае от подхранване и големи грижи. Дори поливането се ограничава, но много е важно да е топло. През лятото пък го пазете от жегата, като оросявате с пулверизатор и къпете цялото растение вечер или рано сутрин поне веднъж седмично.
В последните години на пазара се появиха мебели с нестандартен дизайн. Те се открояват сред традиционните ъгловати модели, за които са характерни правите линии и страни, които сключват ъгъл от 90 гра...
Пчелното млечице е биологичноактивен продукт и има най-голяма хранителна стойност от пчелните продукти. От древни времена и сега този продукт се слави с чудодейните си качества. Добиването му е много ...
Наденица от Годеч Прoдукти: по 1 кг тлъсто и крехко свинско месо, 200 г лук, 1 с. л. свинска мас, 50 г сол, 10 г кимион, 10 г чубрица, 10 г червен пипер, 20-25 зърна черен пипер, 1 глава чесън, 5...
Моравата винаги изисква повишено внимание, а през есента – особено, тъй като трябва да се подготви за зимата. Опадалите листа, като одеяло покриват моравата и затрудняват достъпа на светлина до трев...