Маслиненият сорт Елит-1 е създаден след дългогодишна селекция в Пловдивската ботаническа градина. Той е способен да издържи температура от -21°С и може успешно да бъде отглеждан на много места в България. Плодовете му са едри до много едри и са с много добро съдържание на масло. Могат да се използват за добиване на масло или за консервиране.
Ако във вашият район смокините са големи дървета и изключително рядко измръзват до земята, това означава, че имате напълно реален шанс да отгледате голяма маслина в двора си. Маслините най-често мръзнат почти до земята през първите 1-2 зими, докато подземната част наддебелее достатъчно. След това вече пораженията от зимите са по-редки.
Подходящи райони за отглеждане на тази маслина са Кресненското дефиле, от Кресна до Кулата, Родопската яка (от Белово до родопските склонове южно от Първомай, и особенно районът между Първенец и Асеновград), Южното Черноморие, повечето южни склонове на Стара Планина, местата в близост до Свиленград и Ивайловград. Не са за пренебрегване пловдивските тепета и централните градски части на големите градове в Южна България, може би дори и центъра на София.
В останалите райони, неизброени по-горе, има отделни места с доста по-топъл микроклимат, който се познава от местните хора. Така или иначе в България смокини се отглеждат от много отдавна и те могат да бъдат ориентир. Ако при вас смокините са храсти и измръзват на всеки няколко години, то най-вероятно и маслината ще измръзва.
Ако искате да поръчате, натиснете ТУК
Оранжерията е задължителен атрибут почти на всяка градина. Зеленчуците, отгледани в нея, винаги служат за добро допълнение на трапезата. Когато няма възможност да разположите оранжерията по правилата,...
Супа от телешки мозък Продукти за 5-6 порции: 1 телешки мозък, 2-3 моркова, половин глава целина, 4-5 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.ч. гъби, 2 яйца, лимонов сок, черен пипер, сол. Нaчин на...
Ако на едно дете му липсва самочувствие, то може да остане белязано за цял живот. Обикновено родителите са в дъното на проблема. „За нищо не те бива” – тази фраза се чува често, когато детето се прова...
Супа от зелена бакла с чесън Прoдукти: 500 г зелена бакла, 20 зелени джанки, 1 глава чесън, 2 чушки, 2 глави лук, 1 морков, 60 г краве масло, 1 с.л. брашно, копър, черен пипер, сол. Нaчин на пр...