Още рецепти » Лантаната се размножава с резници

 Лантаната се размножава с резници

Родът Lantana обхваща около 50 вида, които се срещат в топлите ариали на разпространение на Америка, Азия и Африка. Голям брой от тях имат много добри украсни качества. Най-интересни са видовете:

L camara Това растение призхожда от Бразилия. То е незимоустойчив храст . Може обаче се отглежда като едногодишен. Има силно разклонено стъбло с височина около 1,5 м. Листата са грапави, овално ланцентни, срещуположни и назъбени. При смачкване те издават неприятна миризма. Цветовете са дребни, с тръбесто венче, което завършва с четири неравни полегнали дяла. Събрани са по-голям брой в гъсти кичури с изпъкнала горна повърхност. Отначало цветовете са ясножълти, но постепенно преминават в златистожълти или виолетовожълти. По форма те наподобяват Върбинката. Цъфти почти непрекъснато, но най–обилно през лятото.
L hybrid Произлиза от хибридното смесване от различни видове лантани с бели, пурпурни и жълти цветове и видове с едри цветове, които отначало са бели, после стават жълти и оранжеви. Хибридните лантани се отличават с изобилно цъфтене, което започва от пролетта и трае до първите слани. Те са представени от голям брой вариетети с различна растовитост и багри на цветовете. Като се изключат бяло цъфтящите, при всички останали основната багра на венчето варира. Това прави растенията още по-интересни и обичани. Цъфти едновременно с предходния вид, но по-изобилно.

Изисквания

Лантаните изискват лека, варовита, богата и дълбока почва, проветриво слънчево изложение и редовно поливане. За майчините растения засадени в саксии, подхожда сместа съставена: от парникова пръст и чимовка. За младите растения чрез вкореняването им към тази смес се прибавя и малко пясък.
Благодарение на непрекъснатото си цъфтене, изобилието и оргиналните багри на цветовете лантаните са много добри за цветни лехи, разположени близо до алеите. Високостеблените растения дават добър ефект, когато се засаждат поединично или на групи в лехи с други цветя. Когато се отглеждат в саксия, те се използват за вътрешна украса. В такъв случай, ако се държат в топли и светли помещения, те цъфтят непрекъснато.

Размножаване

Лантаните се размножават чрез семена, чрез резници и чрез присаждане. Семената се засяват през януари- февруари. Пикират се в саксийки и остават в тях до изнасяне на постоянно място. Но понеже хибридните вариетети , размножени по този начин , дават разнообразно поколение, получените растения цъфтят по-късно. Най-често се практикува размножаването чрез резници. За тази цел майчините растения се избират през лятото и през есента се внасят в цветарници с температура 6 – 8°С. През януари саксийната пръст трябва да се смени, короната се съкращава, растенията се внасят в топъл цветарник. Увеличава се влажността на почвата и въздуха – създават се условия за образуване на нови клончета, които се използват за резници. Резниците се вкореняват при температура на пясъчния субстрат 20-30°С. Растенията получени от резници започват да цъфтят още през април.
За получаване на високи храсти се практикува присаждане върху естествени видове, главно от лантана камара. Както при високостеблените, така и при нискостеблените форми се практикува пензиране. С него се цели създаване на симетрична корона и гъсто разположени цветни клончета.


РАЗСАД ЗА ЛАНТАНА







Автор: Ланд. арх. Стоил Стоилов

Представяме Ви:

3 мита за витамин D

Никой не се и съмнява, че витамините са полезни, но за ролята на всеки от тях трудно може да се следи, защото развитието във фармацевтиката е изключително бурно. Независимо, че медиите непрекъснато пу...

Масичката за списания

Първото, на което си струва да се обърне внимание при избора на масичка – това е външният й вид. По принцип най-често се купуват универсални, стандартни правоъгълни ПДЧ масички, които лесно се вписват...

Лечение с мушкато!

От стари времена са лекували стомаха, бъбреците и белите дробове с целебните листа на мушкатото. Най-лесно церили разстроения стомах без никакви таблетки. • Заливали листата на растението с кипяща ...

Летни сарми

Сарми с гъби Прoдукти: 500 г печурки, 1 ч.ч. ориз,, 2 глави лук, 2 с.л. стафиди, 1 к.ч. олио, 2 жълтъка, 1 ч.ч. кисело мляко, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол, лозови листа. Нaчин на при...

Начало