Още рецепти » Как да си избеля зъбите?

 Как да си избеля зъбите?

Преди да отговоря на конкретния въпрос, ще посоча защо зъбите често променят цвета си. Кафето, цигарите, горещият чай са причина те да потъмнеят или да пожълтеят. Наличието на флуор в питейната вода в някои райони също са предразполагащ фактор, както и напредналата възраст. Някои от умъртвените зъби също потъмняват след време вследствие на медикаментите, съдържащи се в коренопълнежните средства. И пломбите от амалгама могат да променят цвета. Нелекуваният кариес, преминал в заболяване на зъбната пулпа и нерва на зъба, води до гангрена в кореновия канал, а образуваната некротична маса също променя неговия цвят.
Възможно е да избелите зъбите си в домашни условия. Когато това се налага, обърнете внимание на венците си. Те задължително трябва да са здрави. По време на избелването забравете за пушенето.
Избелващи средства са гелове, пили, гуми във вид на писалки за домашна употреба. Те се използват, след като зъбът се изчисти и подсуши. Хлебната сода има добър избелващ ефект заради съдържанието на натриев бикарбонат. Содата се разтваря във вода до образуването на гъста каша, която се нанася върху четката за зъби.
Избелването в стоматологичния кабинет става с помощта на лазер и избелващ гел, след което следва флуоризация на зъба.

Автор: Д-р Снежана Страхилова

Представяме Ви:

Джел украсява коледната нощ

Ботаническоно име на джела е илекс (Ilex aquifolium) и идва от приликата му с каменния дъб (Quercus ilex L.), а видовото име (aquifolium) означава „островърхи листа“. Това вечнозелено растение е трад...

Как се прави венецианска мазилка

Историята разкрива, че корените на венецианската мазилка съвсем не са във Венеция, както би следвало от нейното наименование. Нейният състав и техника идват от древния Рим, където мраморът е бил един ...

Трапезария в хола

Дневната е най-важната стая в дома и често изпълнява ролята не само на място за почивка и гледане на телевизия. Поради неголемите размери на жилището, а и заради модния студиен вариант, много често то...

Вашите ястия в глинен гювеч

ТОДОРКА ДЕНЕВА, гр. ПАЗАРДЖИК Свински джолани в глинен гювеч Прoдукти: 2-3 свински джолана (в зависимост от размера на гювеча), 1 ч.ч. бяло вино, 3 глави лук, 5-6 моркова, 1 глава целина, 5-...

Начало