Панирани калмари
Прoдукти: 8 калмара, 4 с.л. галета, 2 яйца, 1/2 ч.ч. олио.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калмарите. Нарязваме ги на парчета, които потапяме последователно в галетата и разбитите яйца и пържим в силно сгорещена мазнина.
Пълнени калмари
Прoдукти: 8 по-дребни калмара, 1 връзка магданоз, 1 глава чесън, 4-5 с.л. галета, 2 с.л. брашно, черен и червен пипер, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме хрущяла на калмарите и ги слагаме за 5 мин в кипяща вода. След това ги изваждаме обелваме им кожата и ги слагаме да се варят в подсолена вода 30-40 мин, докато месото омекне напълно. Оставяме да се отцедят добре. Нарязваме ситно чесъна и магданоза и ги задушаваме с 2 с.л. олио в захлупен съд. Отстраняваме сместа от огъня, прибавяме галетата и поръсваме със сол и черен пипер. Разпределяме плънката в калмарите, забождаме отворите им с клечки за зъби и ги овалваме в брашното, което сме размесили с малко червен пипер. Пържим на тих огън в предварително загрято олио, докато се позачервят.
Задушени калмари
Прoдукти: 1 кг калмари, 60 г краве масло, 1 глава лук, 2 моркова, 3-4 скилидки чесън, 2 домата, 1 к.ч. сухо бяло вино, 1 с.л. брашно, 1 дафинов лист, 2 зърна бахар, 5-6 зърна черен пипер, 1/2ч.л. червен пипер, листа от целина, магданоз, суха мащерка, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме хрущяла калмарите и ги пущаме за 5 мин в кипяща вода. След това им обелваме кожата и ги нарязваме на кръгчета с дебелина около 1 см. Варим ги в подсолена вода, докато месото омекне напълно. Отцеждаме ги и ги задушаваме в малко масло заедно със ситно нарязаните чесън, лук и моркови. Прибавяме обелените и настъргани домати, виното, 1 ч.ч. топла вода, дафиновия лист, бахара и черния пипер. Посоляваме на вкус и варим на тих огън 15-20 мин. След това прибавяме останалото масло, размитото в малко вода препечено брашно, червения пипер и мащерката. Варим още 10 мин. Преди да отстраним от огъня, поръсваме със ситно нарязани магданоз и целина.
Калмари във винен сос
Прoдукти: 500 г калмари, 2 малки глави лук, 1 с.л. бяло вино, 1 к.ч. зехтин /или олио/, 6-8 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме калмарите, почистваме ги и ги посоляваме. Загряваме мазнината и в нея запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме калмарите, нарязани на ивички, и задушаваме на тих огън около 20 мин. След това наливаме виното, посоляваме, поръсваме с черен пипер и продължаваме да задушаваме до пълното омекване на калмарите.
Калмари, задушени със сметана
Прoдукти: 15 калмара, 300 г пресни гъби, 30 г краве масло, 100 г сметана, 1-2 глави лук, 1 лимон, 1-2 моркова, 1 дафинов лист, половин глава целина, 1 връзка магданоз, черен пипер, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: В тенджера с вода слагаме морковите, целината и лука, нарязани на едро, дафиновия лист, оцет и сол. След като заврят пускаме калмарите. Варим около 15-20 мин, след което изваждаме калмарите и ги накъсваме на пръстенчета или ги нарязваме на ивички. Нарязваме гъбите на ивички и задушаваме в разтопеното масло, прибавяме към тях накъсаните калмари, ситно нарязания магданоз, сметаната, черен пипер и сол на вкус. Задушаваме 2-3 мин на умерен огън, подправяме с лимонов сок и сервираме.
Калмари с пилешки дробчета
Прoдукти: 10 калмара, 300 г пилешки дробчета, 1 пакетче краве масло, 1-2 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, 1 с.л. сметана, 1 домат, 1 лимон, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме калмарите, обелваме кожите им и обилно ги измиваме с вода. Нарязваме ги на ивички и задушаваме в половината от мазнината, към която сме прибавили малко вода, сол и обеления и настърган домат. Когато калмарите омекнат, прибавяме пилешките дробчета, които сме осолили, оваляли в брашно и изпържили. Слагаме сметаната, поръсваме със ситно нарязан магданоз, черен пипер и лимонов сок и поднасяме.
Калмари със сос
Прoдукти: 1кг калмари, краве масло, 1 с.л. брашно, 1 глава лук, 1 морков, няколко скилидки чесън, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.ч. бяло вино, няколко стръка мащерка, листа от целина, магданоз, черен и червен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Начукваме добре калмарите, за да омекне месото им, после ги отваряме като ги разрязваме с ножица отгоре надолу и изчистваме от вътрешностите. След това ги потапяме за 5 мин в кипяща вода, изцеждаме ги и обелваме кожата. Нарязваме калмарите на парчета и ги запържваме в тенджера със сгорещената мазнина. Прибавяме нарязаните на кръгчета лук и морков, скилидки чесън, доматеното пюре, виното, 1 к.ч. топла вода, ситно нарязаните листа от целина и магданоз, червен пипер, черен пипер, сол. Похлупваме ястието и го оставяме да се вари на умерен огън около 30 мин. Малко преди да отстраним от огъня, прибавяме ситно нарязаните листа от мащерка и маслото, което предварително сме разтопили и сме разбъркали с брашното.
Варени калмари
Прoдукти: 800 г месо от калмари, 2 моркова, 2 глави лук, 2 корена от магданоз, 1 л вода, 2 ч.ч. саламура от кисели краставички, 7-8 зърна бахар, 1 дафинов лист, 30 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лукът, морковите и магданозените корени на едро и ги варим 20 мин в кипящата вода заедно с бахара и дафиновия лист, след което прецеждаме бульота. Кипваме саламурата на огъня и варим 3-4 мин. Добавяме прецедения бульон и възвираме. Сипваме нарязаните калмари в кипящата смес и варим 5-6 мин. След това ги отцеждаме, разпределяме ги в чиниите за сервиране и поръсваме с разтопеното масло.
Задушени калмари със сос от пушено сирене
Прoдукти: 8 калмара, 2 с.л. краве масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. вегета, 20 г пушено сирене, 1 ч.л. настърган лук, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калмарите. Нарязваме ги на парчета и ги сваряваме. Отцеждаме водата. Стопяваме маслото на слаб огън и сипваме млякото. Когато заври, прибавяме нарязаното на парченца пушено сирене. Слагаме и подправките и варим, докато сосът се посгъсти. Пускаме калмарите в соса и варим още 15 минути, за да поемат аромата му.
Калмари по китайски
Прoдукти: 500 г месо от калмари, 1 малка краставица, 1-2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 2 с.л. царевично нишесте, 1-2 с.л. бяло вино, 1 ч.ч. пилешки бульон, 3-4 с.л. олио, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме калмарите на малки ивички и ги попарваме в кипяща подсолена вода. Отцеждаме и ги сипваме в сгорещеното олио. Пържим 1-2 мин и прибавяме ситно нарязания чесън, лука, нарязан на филийки, нарязаната на кубчета краставица, виното, нишестето, размито с малко вода, и бульона. Посоляваме, разбъркваме и задушаваме, докато сосът се сгъсти. Поднасяме готовото ястие с наситнен магданоз и поднасяме веднага.
Калмари, пълнени със сирене
Прoдукти: 4 калмара (по 150 г), 400 г сирене, 2 домата, 2 чушки, 1 ч.л. риган.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме калмалите, запичаме ги на скарата и ги посоляваме. Останалите продукти нарязваме на дребно, размесваме добре и със сместа пълним калмарите. Връщаме отново на скара и допичаме. Поднасяме готовите калмари нарязани на филийки и заляти със смес от лимонов сок и зехтин.
Калмари, пълнени със сьомга
Прoдукти: 4 цели калмара, 100 г филе от сьомга, 2 корена магданоз, 2 с.л. ситно нарязан копър, 1 ч.л. соев сос, 4-5 зърна черен пипер, 1 щипка смлян джинджифил, 4 или 8 листа от маруля, 1 лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме калмарите, обелваме ги и им отрязваме пипалата. Нарязваме сьомгата на кубчета, а пипалата на калмарите и магданозените корени – на тънки ивички. Прибавяме ситно нарязания копър и подправяме с джинджифила и сол на вкус. Разбъркваме и пълним калмарите с тази смес, като захващаме краищата им с клечки за зъби. Нареждаме ги в тенджера, наливаме малко гореща вода и добавяме соевия сос, черния пипер и 2-3 резенчета лимон /без кората/. Задушаваме около 30 мин на слаб огън и оставяме калмарите да изстинат в бульона. След това ги изваждаме, разрязваме ги на четвъртинки и ги нареждаме върху листата от марулята. Гарнираме с резенчета лимон.
Калмари с гъби
Прoдукти: 1 кг калмари, 1 1/2 к.ч. олио, 100 г стерилизирани гъби, 8-10 маслини /без костилки/, 2 домата, 2-3 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 ч.л. соев сос, 1 с.л. галета, риган, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калмарите. Оставяме 6 или 8 цели, а останалите прекарваме през месомелачка. Нарязваме на ситно лука, маслините и гъбите и ги смесваме със смлените калмари. Прибавяме соевия сос, галетата и 4-5 с.л. олио. Разбъркваме и пълним калмарите с тази смес. Отделно в останалото олио запържваме ситно нарязания чесън. Прибавяме доматите, нарязани на филийки, и пържим още 1-2 мин. Слагаме калмарите, посоляваме и задушаваме 20 мин. Накрая поръсваме с черен пипер и стрит риган и готвим още 4-5 мин. Разпределяме калмарите в чиниите за сервиране и ги поливаме със соса от готвенето.
Калмари с финландски сос
Прoдукти: 1 кг калмари, 1 с. л. масло, 1 с. л. брашно, 1 глава лук, 1 морков, няколко скилидки чесън, 1 с. л. доматено пюре, 1 ч. ч. бяло вино, няколко стръка мащерка, листа от целина, магданоз, черен и червен пипер, сол, мазнина за пържене. Нaчин на приготвяне: Начукваме добре калмарите, за да омекне месото им, после ги отваряме, като ги разрязваме с ножица отгоре надолу и ги изчистваме от вътрешностите. Потапяме ги за 5 мин в кипяща вода, изцеждаме ги и им обелваме кожата. Нарязваме калмарите на парченца и ги запържваме. Прибавяме нарязаните на кръгчета лук и морков, скилидките чесън, доматеното пюре, виното, ситно нарязаните листа от целина и магданоз, черен и червен пипер, сол и 1 к. ч. топла вода. Похлупваме ястието и го оставяме да ври на умерен огън около 30 мин. Малко преди да го отстраним от огъня, прибавяме ситно нарязаните листа от мащерка и маслото, предварително разтопено и разбъркано с брашното.
Калмари с целина
Прoдукти: 600 г месо от калмари, 1 малка глава целина, 1 глава лук, 1 к.л. смлян джиндифил, 1 с.л. оцет, 1 с.л. водка, 2 с.л. соев сос, 4-5 с.л. зехтин, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме калмарите на тънки ивички и ги попарваме 3-4 мин в кипяща подсолена вода, след което ги отцеждаме. Обелваме целината нарязваме я на тънки ивички и отделно я попарваме 1-2 мин в кипяща подсолена вода. Нарязваме лука на ситно и заедно със джинджифила го запържваме в сгорещената мазнина. Добавяме калмарите и отцедената целина и задушаваме 15 мин на умерен огън. Накрая подправяме с оцета, водката, соевия сос, сол и черен пипер на вкус. Готвим още 3-4 мин и отстраняваме от огъня. Преди поднасяне поръсваме с наситнен магданоз.
Пълнени калмари с октопод и миди
Прoдукти: 2 калмара, 2 пипала от октопод, 2 миди, 2 скариди, 40 г стафиди, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме пипалата на октопода и ги пущаме във вряща вода. Прибавяме дафиновия лист и 7-8 зрънца черен пипер, посоляваме и варим на умерен огън. В отделен съд сваряваме скаридите, след което ги почистваме и заедно с октопода и сварените миди ги нарязваме на ситно. Прибавяме стафидите, разбъркваме и пълним калмарите с тази смес. Печем ги на скара около 10 мин.
Кюфтета от риба и калмари
Прoдукти: 300 г почистено месо от калмари, 200 г филе от морска риба, 1-2 глави лук, 1 филия сух бял хляб /без кората/, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 2 с.л. галета, 2-3 с.л. олио, 40 г краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме калмарите 4-5 мин в кипяща подсолена вода и ги прекарваме през месомелачка заедно с рибното филе и лука. Отделно накисваме хляба в млякото и го отцеждаме. Прибавяме го към каймата заедно с разбитото яйце, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре и оформяме от сместа малки кюфтенца, които овалваме в галетата и изпържваме в сгорещеното олио. После нареждаме кюфтенцата в тавичка и леко ги запичаме във фурната. Преди поднасяне поръсваме с разтопеното масло.
Палачинки с калмари
Прoдукти: 250 г калмари, 4 с.л. краве масло, 2 глави лук, 1 парче прясно или кисело зеле, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 2 кисели краставички, 4 палачинки.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме калмарите, сваряваме ги в подсолена вода, нарязваме ги на тънки ивички и ги запържваме в мазнината заедно с нарязания на ситно лук, нарязаното на ивички зеле и ситно нарязания магданоз. Оставяме сместа да изстине, след което я смесваме с нарязаните на кубчета и отцедени кисели краставички. Разпределяме плънката върху палачинките и ги навиваме на руло.
Супа от калмари
Прoдукти: 500 г калмари, 7-8 ч.ч. рибен бульон, 5 картофа, 1 корен магданоз, 1 глава лук, 40 г краве масло, 1 дафинов лист, 2 с.л. доматено пюре, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме калмарите и ги бланшираме 2-3 мин в кипяща вода. След това ги отцеждаме и нарязваме на ивички. Нарязваме лука на кубчета и го запържваме в сгорещената мазнина заедно с доматеното пюре. Възвираме бульона на огъня, слагаме картофите, нарязани на кубчета и варим на умерен котлон. След 10 мин сипваме запръжката и прибавяме ситно нарязания магданозен корен. Към края на варенето слагаме калмарите и дафиновия лист. Подправяме с черен пипер и сол и варим още 5-6 мин. Поръсваме готовата супа с наситнен магданоз.
Зеленчукова супа с калмари
Прoдукти: 250 г филе от калмари, 4 картофа, 2 домата, 1 глава лук, 3 с.л. зехтин, 5 ч.ч. бульон, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и леко го запържваме в сгорещената мазнина. Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета и ги сипваме във врящия бульон. Когато супата заври отново, добавяме запържения лук, а малко по-късно – обелените и настъргани домати. Варим 30 мин на тих огън, след което добавяме калмарите, нарязани на ивички. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и поръсваме наситнения магданоз. Варим супата още 2-3 мин и веднага я поднасяме.
Супа с макарони и калмари
Прoдукти: 100 г дребни макарони, 500 г замразени калмари, 7-8 ч.ч. пилешки бульон, 1 глава лук, 3 домата, 2 моркова, 2-3 с.л. зехтин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Прибавяме морковите, нарязани на кубчета и също ги запържваме. После сипваме обелените и нарязани домати и задушаваме десетина минути на слаб огън. Отделно кипваме бульона и слагаме в него почистените и нарязани на кръгчета калмари. Варим десетина минути и прибавяме макароните и доматената смес. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим още 10-15 мин. По желание поръсваме готовата супа със ситно нарязани магданоз и копър.
Салата с калмари и пресни картофи
Прoдукти: 1,5 кг калмари, 1 кг пресни картофи, около 2 връзки пресен лук, 2 моркова, олио, 1 ч.л. джинджифил, 1 с.л. анасон, 1 с.л. винен оцет, 4 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме калмарите и ги нарязваме на тънки ивици. Изпържваме ги на силен огън в сгорещеното олио. Отцеждаме ги, получения сок оставяме настрани. Сваряваме картофите.Нарязваме ситно лука и морковите. Половината лук смесваме с оцета, олиото и солта. Изпържваме останалия лук и морковите, заливаме ги със сока от калмарите и ги слагаме на огъня да кипнат. Добавяме подправките и калмарите и ги варим на слаб огън още 3 минути. Разпределяме изстудените калмари заедно с получилия се сос по чиниите, отгоре поставяме кръгчета от горещите картофи и поръсваме с подкиселения лук.
Коктейл от калмари
Прoдукти: 4 сварени калмара, 2 ябълки, 2 стръкчета целина, 3-4 с.л. майонеза, кофичка сметана, кетчуп, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на кубчета калмарите и ябълката, прибавяме нарязаната на дребно целина. Заливаме с майонезата и сметаната, добавяме малко кетчуп, сол и черен пипер и разбъркваме добре. Поднасяме във високи чаши с парченце лимон.
Калмари с майонеза
Прoдукти: 4 сварени калмара, 4 кисели краставички, 2 твърдо сварени яйца, 1 опаковка майонеза, лимонов сок, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Калмарите, киселите краставички и яйцата нарязваме на едри кубчета. Заливаме с майонеза и лимонов сок, поръсваме с черен пипер и поднасяме като предястие.
Писмото Закупихме селски имот с обширен двор. Няма да го използваме за засаждане на зеленчуци и бихме искали да направим пергола или друго подобно съоръжение? Ще ни помогнете ли със съвет какъв ...
Съвременните строителни технологии не стоят на едно място. Жестоката пазарна конкуренция кара производителите да измислят все по-иновационни методи и материали. Сред бързоразвиващите се технологии е п...
Още с появата си през 1956 г. противозачатъчните хапчета предизвикват истинска революция в областта на предпазването от нежелана бременност. Те обаче разгарят ожесточена полемика в медицинските среди ...
Очарователни, когато са красиво разположени върху лицето или деколтето, напоследък бенките все по-често тревожат дерматолозите, които ги наричат „бомба със закъснител". Кои са причините за преобразува...