Растения » Полисциас

 Полисциас
Polyscias

Сортовете на полисциаса са дървета с извити стъбла и ефектни листа. Много са подходящи за единични растения, когато са поставени в декоративни контейнери, но големите растения са много скъпи. Обикновено листата са папратовидни, но най-известният вид – П. балфуриана, е с големи кръгли листчета. За съжаление полисциасите не се гледат лесно и листата им веднага започват да падат, ако условията не са подходящи. Нуждаят се от светлина, равномерна влага около корените и топлина през зимата. Основният проблем е влажността на въздуха – не понасят сух въздух.
П. балфуриана има тъмнозелени кръгли листчета, напръскани със сиво или бледозелено. Сортът pennockii е с жълти жилки, а листата на marginata са с бяла багра по края. П. фрутикоза е доста различен – листата са по-дълги и са съставени от неравни и назъбени листчета. Заради извитите стъбла и папратовидните листа това дърво е любимо на американските специалисти по вътрешно обзавеждане, когато искат да постигнат ориенталско настроение. П. гвилфолеи викториае има перести листа с бели краища.

Тайни на успеха

Температура: Топло или умерено топло – минимална 13-15°С през зимата.
Светлина: Ярка, но бе пряка слънчева; може да се приспособи към лека сянка.
Вода: Поливайте умерено от пролетта до есента, а през зимата – оскъдно.
Влажност на въздуха: Често пулверизирайте листата.
Пресаждане: Напролет, на всеки две години.
Размножаване: Не е лесно; направете стъблени резници през пролетта; използвайте стимулатор за вкореняването и осигурете топлина на субстрата.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Валериана (дилянка)

Валерианата се е отглеждала като лечебно растение, но сега се сади в бордюри без строго подреждане, в селски градини и в градини с диви цветя заради красивите цветове. Има видове джуджета за алпинеума...

Номохарис

Потърсете го само ако обичате необикновени растения. Вирее на влажно и сенчесто място - идеалното е торфена почва под дървета. По горната половина на стъблото са разположени копиевидните листа и клюмн...

Исоп

Подправката не е от най-често срещаните в кулинарията ни, но листата и цветовете са с приятен аромат и имат слабо горчив вкус. Използват се като подправка за различни ястия и супи с месо и в ликьоре...

Цитизус (зановец)

Много храсти се отглеждат заради листата, но при зановеца на почит са цветовете. Те са толкова многобройни, че покриват напълно камшичестите стъбла и дребните листенца. Обикновено зановецът цъфти през...

Начало