Начало » Меню за деня

Меню за 14 декември

ЗАКУСКА

Пържени филийки с шунка

Продукти за 4 порции: 600-700 г сух бял хляб, 400 г шунка, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 1 щипка сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на 8 филийки, а шунката нарязваме на 4 тънки резена. Съединяваме хлебните филийки две по две като между тях слагаме по един резен шунка. Връзваме ги с тънък бял конец. Разбиваме яйцата заедно с млякото и солта. Сгъстяваме сместа с брашното. Потапяме филиите в приготвената панировка и ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина.

ОБЯД

Кремсупа от леща със стар фасул

Прoдукти: 250 г пюре от леща, 250 г пюре от стар фасул, 1,2 л зеленчуков бульон, 100 г каймак, 100 г краве масло, сол, черен пипер, 2 яйца, 100 г по-стар бял хляб

Нaчин на приготвяне: Смесваме добре двете пюрета и наливаме в тях бульона с бъркане. Загряваме супата, подправяме я със сол, черен пипер и 50 г масло и я оставяме да клокне. Сваляме я от огъня и като поизстине, я застройваме с разбитите яйца и после с каймака. Сгорещяваме останалото масло и пържим в него до поруменяване като бъркаме непрекъснато нарязания на кубчета хляб. Гарнираме супата с крутоните непосредствено преди сервиране.

Мляно телешко с яйце

Прoдукти: 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 65 г краве масло, 250 г телешка кайма, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 щипка канела, индийско орехче, 1 ч.л. мащерка, 1 ч.л. брашно, 150 мл мляко, лимонов сок или оцет, 4 яйца, 4 филии хляб.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме лука и чесъна в маслото, като накрая засилваме температурата и ги запържваме. Прибавяме каймата и когато си смени цвета, добавяме подправките, брашното, млякото и оставяме сместа да къкри около 20 мин. Накрая подправяме с лимона или оцета. Отделно чукваме яйцата от ниско в съд с кипяща вода и ги варим, докато побелее белтъкът. Сервираме месото, заедно със соса върху филия хляб и отгоре поставяме по 1 яйце.

Грис халва

Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта в 4 ч.ч. гореща вода, прибавяме ванилията и кипваме сместа. Пържим гриса в маслото, докато стане златистожълт. След това го заливаме с горещия сироп, разбъркваме, захлупваме и отстраняваме от огъня. Когато грисът поеме всичкия сироп, го разсипваме в чашите за сервиране. Отгоре разстиламе смлените орехови ядки и стафидите, ароматизирани с канела. Преди поднасяне поръсваме обилно десерта с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Крокети аламинут

Продукти за 1-2 порции: 250 г кайма /смес/, 1 яйце, 50 г кашкавал, половин глава лук, 1 щипка кимион, чубрица, черен пипер, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Замесваме кайма от посочените продукти /без кашкавала/ и овалваме топчета с големината на орех. В средата на всяко топче поставяме парченце кашкавал. Потапяме всяко топче в гъста палачинкова смес, приготвена от 4 с.л. брашно, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце и сол на вкус. Пържим в дълбок съд със сгорещена мазнина, която да покрива топчетата. Сервираме крокетите топли.

Десерт без захар

Прoдукти: 100 г стафиди, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. грис, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме стафидите. Заливаме ги с млякото и ги оставяме да киснат около 1 час, докато набъбнат, след което слагаме на огъня. Когато млякото възври, сипваме 3 с.л. грис и 1 щипка сол. Варим сместа десетина минути на умерен огън, като непрекъснато бъркаме. След това отстраняваме от огъня, ароматизираме по желание и разливаме във формички, предварително изплакнати със студена вода. Оставяме крема на студено да стегне. После обръщаме формичките в чинийки за сервиране и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Време е да приберете саксиите

Не е възможно да се каже точна дата, на която трябва саксийните растения да се преместят в помещенията: по отношение на времето годините не са съвсем еднакви, а и климатичните особености на различните...

Градината - стъпка по стъпка

Създаването на градина от тревисти многогодишни цветя не е много сложен процес, но всичко трябва да се прави последователно и по правилата. 1. Подготовка на почвата. Прекопайте мястото, предназна...

Патая - столицата на секса

Палми, дива тропическа зеленина, непрекъсната плажна ивица, в далечината хълмове и много бетон - това е пътят към Патая. Някогашното малкото рибарско селце е превърнато в един невероятен курорт - с ун...

Маслина в саксия

Маслината (Olea europaea) е от предпочитаните и сравнително лесни за отглеждане като бонсаи дървета. Набръчканата кора, интересната форма на ствола и клоните и зелените плодове я правят изключително д...

Начало