ЗАКУСКА
Великденски кифли
Прoдукти: 1 кг брашно, 2 чаени чаши прясно мляко, 1 непълна чаена чаша олио, 10 супени лъжици захар, 2 яйца, 2 ванилии, 1 чаена чаша счукани орехи, сладко за плънка.
Млякото, захарта, олиото и 1 супена лъжица брашно смесваме с маята и оставяме сместа за около 1 час на топло да втаса. След което прибавяме останалото брашно, отделените от яйцата жълтъци и ванилията. Замесваме меко тесто, което удряме 50 пъти в масата. След това разделяме тестото на 4 топки, от които разточваме кори с дебелина 5 мм. Всяка от корите разрязваме на 8 еднакви сектора. От орехите и сладкото правим плънка, която разпределяме равномерно върху всички парчета тесто. Завиваме парчетата от широката към тясната страна и ги подреждаме в намазана с масло тава, като между тях оставяме известно растояние. Така престояват, докато удвоят обема си, намазваме ги с леко разбитите белтъци, поръсваме с пудра захар и печем в умерена фурна.
ОБЯД
Спаначена супа с месо
Продукти за 4-5 порции: 500 г кости за бульон, 300 г крехко агнешко месо, 3 ч.ч. ситно нарязан спанак, 1 глава лук, 1 глава чесън, 2 с.л. ориз, 4 с.л. краве масло, 1 с.л. брашно, магданоз, черен пипер, сол.
Нарязваме месото на малки хапки и го слагаме в тенджерата заедно с костите. Наливаме 6-7 ч.ч. студена вода и варим, докато поомекне. Прецеждаме бульона и връщаме месото в него. Отделно задушаваме в маслото ситно нарязания лук. Прибавяме ситно нарязаните спанак и чесън и продължаваме да задушаваме още 5 мин. След това сипваме спанака в супата. Щом заври, прибавяме ориза. Накрая сипваме размитото с малко топла вода брашно, посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и отстраняваме от огъня.
Печено пиле по селски
Продукти за 5 порции: 1 пиле /около 750-800 г/ с дреболиите, 300 г домати /пресни или от консерва/, половин пакетче краве масло или 1 к.ч. олио, 2 връзки пресен лук, няколко скилидки чесън, джоджен, черен пипер, сол.
Нарязваме дреболиите на парчета и ги сваряваме в подсолена вода. В част от мазнината запържваме нарязаните на парчета домати, нарязания пресен лук и скилидките чесън. Подправяме с черен пипер и сол, прибавяме сварените дреболии с част от бульона и оставяме да поврат на тих огън. След това поръсваме със ситно нарязан джоджен и задушаваме, докато остане на мазнина. Отделно посоляваме пилето и го изпичаме на грил, като в края на печенето намазваме с останалата мазнина. Сервираме в голяма чиния заедно със задушените дреболии.
Кокосово руло
Прoдукти: 2 пакета меки бисквити, 200 мл вода, 3 с.л. захар, 2 с.л. мед, 4 с.л. какао; зa пълнежа: 200 г пудра захар, 5 с.л. кокосово брашно, 2 ванилии, 180 г краве масло.
Водата, захарта, какаото и меда слагаме да заврят. От изстиналия разтвор и смлените бисквити омесваме тесто. Разстиламе го върху найлон, с дебелина 0,5 см. От продуктите за пълнежа разбиваме пухкав крем и нанасяме върху тъмния пласт. С помощта на найлона, оформяме руло. Слагаме го 1 час в хладилника, за да стегне.
ВЕЧЕРЯ
Гювечета Сюрприз
Прoдукти: 100-150 г крехко свинско месо, 100 г колбас по избор, 2 моркова, 1 парче целина, 1 корен от магданоз, 1 глава лук, 3 с.л. олио, 1 бучка краве масло, 2-3 яйца, 1 ч.л. бяло вино, черен пипер, сол.
Задушаваме ситно нарязания лук в 1 с.л. олио. Прибавяме ситно нарязаните месо и колбаси, запържваме леко и задушаваме до омекване. Отделно задушаваме в останалото олио ситно нарязаните моркови, целина и магданозен корен, след което ги прибавяме към месото. Подправяме сместа на вкус със сол и черен пипер, поръсваме с виното и я разпределяме поравно в 2 или 3 гювечета. В средата на всяка порция правим вдлъбнатина с помощта на лъжица и чукваме от ниско по едно яйце. Слагаме гювечетата без да ги захлупваме в гореща фурна за няколко минути, колкото да се стегне белтъкът. Поръсваме готовото ястие с черен пипер и поднасяме.
Сиропиран “огнен” козунак
Прoдукти: 1 кг козунак, 2 1/2 ч.ч. кафява захар, 2 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. ром, 4 с.л. карамелен топинг, 4 с.л. течен шоколад, 4 с.л. течна сметана, 4 с.л. фъстъчено масло, 4 захарни бучки
Сваряваме захарен сироп, с който напояваме надупчения с вилица козунак. На края на котлона размекваме в метален съд течния шоколад, маслото, сметаната и топинга, като бъркаме енергично с дървена лопатка. Заливаме козунака с получената смес, покриваме и оставяме тестото да престои 1 нощ. При поднасяне нарьсваме сьс счукана карамелизирана захар, поливаме с рома и запалваме.
На всички отдавна ни е известно как една или друга цветова гама, окръжаващата ни обстановка и стил оказват въздействие върху емоционалното ни състояние, психическото ни здраве и самочувствието ни като...
Формирането на живия плет се извършва чрез поредица от точно определени манипулации през годините след засаждането. През първата година след засаждането младите растения се оставят да растат свободно....
Един от най-съществените детайли, определящи външния вид на всяко помещение е таванът. Неговата качествена облицовка на тавана придава на стаята допълнителен уют и елегантност. Сред многото видове тав...
Супа от тиквички Продукти за 4 порции: Продукти за 4 порции: 1 тиквичка, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 3 с.л. кисело мляко, 2 с.л. ориз, магданоз, червен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Обелвам...