Храната е жизнено необходима за организма, но тя може да причини и болест, да бъде един от многото фактори, водещи до т. нар. алергични заболявания. Алергията е болестна реакция на организма, получаваща се при контакта му с някои вещества от обкръжаващата среда, към които той проявява свръхчувствителност. Веществата, водещи до алергични реакции при даден човек, при болшинството от другите не причиняват никакво заболяване. Реакцията е индивидуална.
Алергизиращият фон на околната среда през последните години значително се повиши. Причина за това е развитието на индустрията и химическата промишленост, които значително нарушават екологичното равновесие. Това оказва влияние и върху хранителните продукти, които все по-често започнаха да причиняват алергични реакции. Получават се както от сурови храни, така и от кулинарно обработени, най-вече при използване на консерванти.
Храни и симптоми
Алергични реакции предизвикват най-често белтъчните храни като мляко и млечни продукти, яйца -предимно белтъка им, месо и месни продукти, особено пикантни такива, и консервирани - риба, раци. Алергизиращи са много от зеленчуците и плодовете, особено често ягодите, както и подправките, оцветителите, консервиращите химически вещества, шоколадът и др. Алергичната реакция се предизвиква от продукта, който се получава при свързване в организма на храната-алерген с образуваното в резултат на него - антитяло.
Хранителната алергия се проявява със симптоми както от храносмилателната система, така и извън нея. Те настъпват най-често бурно, наскоро след приемане на съответната храна. Получават се коремни болки, повръщане, често съпроводени с кожен сърбящ обрив, астма, бронхит, отоци и др. В други случаи реакцията настъпва няколко часа след консумиране на храната. Симптомите са по-слабо изразени и отзвучават за няколко дни. Хранителна алергия може да е причинител и на дълготраещи органи заболявания като хроничен гастрит, колит, ентерит, да предизвиква подуване на корема, кисели уригвания, куркане на червата, рeдуване на запек и диарии.
Лечение
За лечението на хранитените алергии е необходимо отстраняване на храната алерген - изключване от менюто. Когато тя не е известна, се налага поединично изключване на предполагаемата храна за няколко дни и проследяване на ефекта. Самонаблюдението е от съществено значение. При неуспех на този метод се препоръчва тестуване с определени алергени.
Лечението, както и профилактиката на хранителните алергии, налагат хигиена на храненето - избягване на силни и пикантни подправки, чуждестранни такива, както и ползване на екологично чисти продукти, които да се подлагат на по-малка химическа. обработка.
В много райони от страната метеорологичните условия ще бъдат относително неблагоприятни за здравето на страдащите от хроничен и често повтарящ се бронхит. С профилактична цел, а и при настъпили вече о...
През седмицата ще продължи тенденцията към зачестяване на оплакванията от главоболие, хрема и чувство за общо неразположение при страдащи от хроничен и често повтарящ се синузит. С профилакти...
Налице е относително висока честота на разпространение на вирусни инфекции на горните дихателни пътища, протичащи с повишена температура, болки в гърлото, кашлица и хрема и/или с разстройство и повръщ...
За лечението на тази болест успешно се използва белият смил. Това е билка, която руските знахари отдавна включват в лечението на болестта на Бюргер. У нас вирее по влажните и песъчливи места, канавкит...