Това са остри инфекциозни заболявания,възникващи след приемане на заразена с микроорганизми храна. Климатичните условия през лятото - високи температури и влага, съчетани с изобилието на мухи и гризачи (мишки и плъхове), благоприятстват развитието и разпространението на много от тях, поради което ги наблюдаваме най-често в този сезон.
Заразяване и симптоми
Хранителни токсоинфекции причиняват най-различни болестотворни агенти - бактерии, вируси, гъбички и др. Най-чести от тях са бактериите от групата на салмонелите - в 60 % до 80 %. Преносител на заразата са домашните животни и птици. Заразяването става чрез консумиране на месо от болни животни или яйца от тях. Голяма роля в пренасяне на инфекцията играят и мухите, а така също и гризачите. Особено опасен е заболелият човек, който чрез фекалиите най-често става източник на инфекция и разпространяване на заболяването. Опасен е и преболедувалият, недоизлекуван,останал заразоносител.
Салмонелозните гастроентероколити се изявяват от 5-6 до 48 часа след консумацията на заразената храна. Проявяват се с гадене, повръщане, болки в корема и изхождане на диа-рични изпражнения - от кашави до воднисти, които могат да бъдат от няколко до 10-15 и повече в денонощие. Може да се появи и температура с втрисане. Симптомите обикновено отзвучават за няколко дни, но може да се задълбочат и получат усложнения и от други органи. Протичането е по-тежко при деца и изтощени и възрастни хора.
Остри хранителни токсоинфекции могат да предизвикат и бактерии от групата на коли и параколи, които са нормални обитатели на червата, но при определени условия могат да станат болестотворни и да предизвикат храносмилателни разстройства. Заразата се пренася чрез фекалиите, от които мухи и гризачи я разнасят и замърсяват други храни и предмети. Клиничната картина на тези инфекции се проявява 4 до 6 часа от инфектирането. Основни симптоми са гадене, повръщане, коремни болки, диарии при обща интоксикация, изявена в унесеност, сънливост. Температурата обикновено е висока. Заболяването продължава около една седмица и оздравява. Рядко се хронифицира.
Стафилококи и стрептококи са други причинители на хранителни токсоинфек-ции. Инкубационният период също е кратък - 1 до 6 часа. Клиничната картина е доста бурна, изпражненията са воднисти с доста слуз, а понякога съдържат и необил-но количество кръв. Обикновено температурата е нормална. Заболяването е краткотрайно и оздравява за 1-2 дни. Рядко може да се наблюдава и по-тежка клинична картина. Вирусните гастроентероколити обикновено се изявяват на фона на обща вирусна инфекция - температура, отпадналост, мускулни болки, белодробни или сърдечни смущения, наличие на диарии до 10-15 в денонощие. Заразяването тук е по контактен път. Инкубационният период е най-често 10-12 часа. Причинители на чревна симптоматика са вируси от типа на: коксаки-, ехо-, ентеро- и грипните вируси.
Лечението: най-често домашно
Разбира се, това се отнася до леките случаи и при наличие на съответни хигиенни условия или болнично при по-тежко протичащите случаи и съществува опасност за разнасяне на инфекцията при живущи влоши санитарно-хигиенни условия и несъблюдаване на хигиенните норми на хранене. Лечението при всички случаи се назначава от лекар, съответно на предполагаемия или доказан причинител. Диетата е от съществено значение и понякога, при леките случаи, само тя може да доведе до освобождаване на организма от инфекцията. От значение е изчистване на стомаха и червата от приетата храна, когато тя е причинител на заболяването - извършване на промивка на стомаха или приемане на очистително, оставане на глад първите 1 -2 дни, като заболелият приема обилно течности под формата на чайове и билкови отвари, а при тежките случаи и инфузионни вливания. Захранването става постепенно с оризови отвари, ябълкови диети, супа от моркови, пюрета от тях или картофи, препечен хляб или сухар, извара безсолна, изкиснато сирене, варено нетлъсто месо, кюфтета на пара, печена риба - не тлъста, плодови сокове. При стабилизиране на състоянието се преминава на обща храна с ограничаване за известно време на грубите целулозни храни и пикантните подправки.
Профилактиката
При всички инфекциозни ентероколити тя включва: санитарен контрол над хранителните продукти, засилване на битовата и лична хранителна хигиена, избягване консумацията на престояли, непресни меса, стояли отворени месни консерви, сурови яйца, кремове и сладоледи, приготвени от тях, съхраняване на храните в недостъпни за мухи и гризачи помещения и прибори, унищожаване на преносителите на инфекции, санитарен контрол над работещите в хранителни и обществени заведения за изключване на заразоносителство и своевременно изолиране на заболелите.
Преминаването на 15.07. на луната през фаза пълнолуние прави този ден подходящ за спазването на т. нар. лунна диета. Приемането в продължение на 24 часа само на течности ще позволи на организма да се ...
Краката ви омекват, вие ви се свят, ушите ви заглъхват. Макар че в повечето случаи симптомите на хипогликемията са безобидни, понякога те са с непредвидими последствия. За да функционира нормално, о...
Глаукомата не е ново заболяване. Тя съществува от древността и още Хипократ е дал името й - “глаукома” значи “зелена вода” (поради мътнозеления цвят на зеницата при някои от формите й). В днешно време...
Притеснявам се от различните подкожни мастни образования, които имам на няколко места по тялото си. Те са на повече от 10 години. Хирургът, при който навремето ходих за консултация, ми каза, че не е н...