Лечебни рецепти » Вредни ли са мазнините втора употреба?

 Вредни ли са мазнините втора употреба?

Моля, обяснете защо се смята, че използването на мазнината за повторно приготвяне и пържене е вредна.
В. Ил. на 48 г. от Сл.


Въпросът ви е уместен от гледна точка на здравето- в личното домакинство и за обществените хранителни заведения. За съжаление, не можем да разчитаме на ефикасен контрол и качествено готвене, особено в много временно разкрити заведения за бърза консумация. Сигурно сте усетили тежката и неприятна миризма, която се носи около тях и сервираните любими пържени картофи и риба цаца. Повторното използване за пържене и готвене на мазнината често се оправдава с икономията. Но ако се замислите и сте информирани по въпроса, икономията идва от друго: по-малко количество мазнина и ползване на съдове за пържене и печене без мазнина! Да не говорим за здравословния ефект.

Защо диетолози и медици са категорично против повторното ползване на мазнина?

Доказано е, че по време на пърженето в мазнината (особено ако е мас, сланина) се образуват вредни вещества. При всяко готвене със същата мазнина тяхното количество се увеличава. Вредата е налице: променят се вкусовите качества на продукта, засилва се дразнещото действие на храната върху хранопровода и стомаха. Но най-сериозната вреда на тази мазнина се дължи на съдържащите се в нея канцерогенни вещества (предизвикващи рак).
Най-страдащият орган е стомахът. Когато се съчетаят няколко рис-кови фактори с наличието на канцерогенни вещества от повторната употреба на мазнина, вероятността от развитие на рак на стомаха се увеличава неколкок-ратно! Статистиките сочат, че в страните, провели масова просвета по този въпрос и въвели добри законодателни мерки, през последните десет години ракът е намалял около 7.0%.

Нашият съвет:

• Ползвайте предимно растителни мазнини, но също в умерено количество.
• Снабдете се със съдове за готвене без мазнина (особено за хората със стомашни проблеми!).
• Измивайте тигана след всяко пържене.
• В крайна сметка - забравете мазнината втора употреба.

Автор: д-р Маргарита Етърска

Представяме Ви:

Полезни съвети към хронично болните

Съветът към хипертониците, чието състояние се влошава от циклони и магнитни бури е да се придържат към щадящ режим и да се пазят от физически натоварния. • Препоръчва се използването на валериан...

Биопрогноза за периода 27 февруари - 5 март

Метеорологичните условия през периода ще бъдат относително неблагоприятни за здравето на страдащите от хроничен бронхит. За облекчаване на задуха, на кашлицата и на чувството за гръден дискомфорт ще с...

Разреждане на кръвта с билки

Повишената жилавост на кръвта е опасна за онкологично болните, защото туморните клетки лесно се утаяват в кръвта на другите органи и образуват метастази. За да се разреди кръвта, е полезно да се включ...

Биопрогноза зa 14-20 март

През периода е възможно да има известно влошаване ан здравето при хора с исхемична болест на сърцето. Съществено място в профилактиката и лечението на сърдечно болните заема спазването на подходящ дви...

Начало