Моля, обяснете защо се смята, че използването на мазнината за повторно приготвяне и пържене е вредна.
В. Ил. на 48 г. от Сл.
Въпросът ви е уместен от гледна точка на здравето- в личното домакинство и за обществените хранителни заведения. За съжаление, не можем да разчитаме на ефикасен контрол и качествено готвене, особено в много временно разкрити заведения за бърза консумация. Сигурно сте усетили тежката и неприятна миризма, която се носи около тях и сервираните любими пържени картофи и риба цаца. Повторното използване за пържене и готвене на мазнината често се оправдава с икономията. Но ако се замислите и сте информирани по въпроса, икономията идва от друго: по-малко количество мазнина и ползване на съдове за пържене и печене без мазнина! Да не говорим за здравословния ефект.
Защо диетолози и медици са категорично против повторното ползване на мазнина?
Доказано е, че по време на пърженето в мазнината (особено ако е мас, сланина) се образуват вредни вещества. При всяко готвене със същата мазнина тяхното количество се увеличава. Вредата е налице: променят се вкусовите качества на продукта, засилва се дразнещото действие на храната върху хранопровода и стомаха. Но най-сериозната вреда на тази мазнина се дължи на съдържащите се в нея канцерогенни вещества (предизвикващи рак).
Най-страдащият орган е стомахът. Когато се съчетаят няколко рис-кови фактори с наличието на канцерогенни вещества от повторната употреба на мазнина, вероятността от развитие на рак на стомаха се увеличава неколкок-ратно! Статистиките сочат, че в страните, провели масова просвета по този въпрос и въвели добри законодателни мерки, през последните десет години ракът е намалял около 7.0%.
Нашият съвет:
• Ползвайте предимно растителни мазнини, но също в умерено количество.
• Снабдете се със съдове за готвене без мазнина (особено за хората със стомашни проблеми!).
• Измивайте тигана след всяко пържене.
• В крайна сметка - забравете мазнината втора употреба.
По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащите от хроничен гастрит, особено ако са прекалили на празничните трапези с пържени, пушени и пикантни ястия и/или с кафе, алкохол ил...
През периода е възможно да се засилят оплакванията от задух, кашлица и бодежи в гърдите при страдащи от хроничен бронхит. От полза в подобни случаи ще бъде приемането 2-3 пъти дневно на по една капсул...
Прекаляването на празничните трапези с определени храни и напитки може да окаже известно неблагоприятно въздействие върху здравето на страдащи от хроничен колит. Това налага избягването от тяхна стран...
Атмосферните условия през периода ще бъдат относително неблагоприятни за здравето на артритно болните. Важно за тях е да избягват както физическото претоварване, така и продължителното обезвдвижване н...