Качествено грозде се получава, когато десертните сортове не са претоварени с плод. Тогава зърната са едри, вкусни, а гроздовете красиви. Обикновено прореждането се извършва на два пъти. Първото е заедно с филизенето, а второто - след завързването. Оставят се определен брой оформени гроздове в зависимост от силата на лозите. Запазват се добре развитите, разпределени равномерно по кордоните и плодните пръчки на главините.
Премахването на неоплодените зърна се извършва на целия грозд, когато едрината им е като грахово зърно. Използват се малки ножички с извити върхове.
Отстранява се обикновено връхната част на грозда с недоразвити зърна. Работата трябва да се извършва внимателно, без много пипане и извиване на гроздовете.
След прошарване на гроздето се премахват застарелите листа от основата на леторастите. Това не се отразява негативно на лозите, тъй като асимилационната способност на тези листа е намаляла. С тяхното премахване обаче се дава възможност за по-добро проветряване на гроздето. Освен това се подобрява цветът на зърната, ципата им става по-здрава и по-добре издържат на транспорт и съхранение. Особено полезно е да се прореждат листата, когато времето през периода на зреенето е облачно, хладно и с чести превалявания. В такива години то се препоръчва при всички сортове. Листата се премахват, когато гроздете зрее. Внимава се да не се открият силно засенчените гроздове и да не се намали чувствително листната маса. В малките лични и любителски лозя тази операция може да се извърши на два пъти.
Картофената мана е една от най-опасните болести по доматите. Тази година тя получи значително разпространение и унищожи доматите в много зеленчукови градини. Причинител на болестта е гъбата Phytophtho...
Махалебката (Cerasus mahaleb, Prunus machaleb) се използва в овощарството за подложка при присаждане на черешата и вишната. Притежава добра сухоустойчивост и студоустойчивост. Развива дълбоко прониква...
Ябълките започват да зреят. Между беритбена и консумативна зрелост обаче има разлика. Кога да откъснем вкусния и подходящ за съхранение плод? Например трябва да се знае, че ябълките от сорта Айвания...
Пръснатите по полето семена често се превръщат в храна за птици и мишки, а понякога и загниват. Съществува един метод, който позволява да се предпазят посевите, без да се прилагат каквито и да било хи...