В справочниците пише: Правилно подреждайте зеленчуковите посеви. Но не е обяснено как се прави това. Много често градинарите се провалят при отглеждането на много зеленчукови култури именно заради прекалената гъстота на лехите. На пръв поглед това засаждане радва очите, но сгъстените растения си пречат едно на друго, рязко се понижават добивите, някои растения дори умират. В сгъстените растения се натрупва голямо количество нитрати.
Първото прореждане на морковите, магданоза, репите, цвеклото, репичките се прави във фазата на първия лист. Между стръковете на морковите и магданоза се оставят 1-2 см, между цвеклото и репите – 2-3 см, ранните репички да са на 3-4 см, а късните – на 4 см.
Второто прореждане се прави след 15-20 дни. Извадените стръкове салатно цвекло можете да засадите на освободените места (например на мястото на репичките). Преди да се изкопаят растенията се поливат, а след това се засаждат в предварително подготвени ямички, като се внимава да не се извива основният корен.
При прореждането на морковите стъблата трябва да се травмират възможно най-малко. Иначе ще ги нападне морковената муха. Не бива да се оголва главата на кореноплодите, тъй като там опасният вредител ще снесе яйцата си. Ето защо след прореждането корените леко се загърлят.
Каланхоето (Kalanchoe) отдавна е сред любимците в градинката на перваза. Това чудесно растение от семейство Дебелецови (Crassulaceae) произхожда от тропиците на Африка, Азия и остров Мадагаскар и се о...
Често при посева на културните растения възниква въпросът: необходима ли е стратификация на семената? Какво значи стратификация? Терминът произхожда от две латински думи stratus (слой) и f...
Солданелата (Soldanella) се отнася към род, който събира повече от 11 вида растения, които през последните години са много модерни. Те произхождат от високопланинския пояс на Средна и Южна Европа. Кат...
За целта първо трябва да си произведете разсад. Семената се засяват през януари в саксийки с диаметър 10-12 см. Във всяка се поставят по 2-3 семена. По време на поникването температурата да е 23-26 гр...