Градина » Преди резитба проверете пъпките на лозата

 Преди резитба проверете пъпките на лозата

През зимата температурите се понижават значително и има вероятност лозите да са измръзнали. Затова преди да вземете ножицата, трябва задължително да проверите състоянието на пъпките. Измръзването се установява, когато те набъбнат. Но може да разберете това и по-рано. Когато преминат силните студове, съберете 30-40 пръчки. Те се отрязват до основата, поставят се в съд с вода, потапят се на 10-20 см. Оставят се в топла стая. След една седмица се проверява състоянието на пъпките и на пръчките.
Прережете пъпките и внимателно ги огледайте. Здравите са със светло-зелен цвят. Силно измръзналите са тъмнокафяви. При по-слабо поразените от мраза средната пъпка в зимното око е кафява, но страничните са зелени. При силно измръзване трябва да се провери кората и дървесината на пръчката, а също и стъблата и рамената.
Ако повредата е 100 % , на очите, ликото и дървесината на пръчките, стъблата и рамената не се прави резитба. При слаба повреда - 10-15 %, се прави нормална резитба. При 30-40 % измръзване се оставят двойно повече очи на лозата, с повече плодни звена. Ако измръзването е по-голямо, се реже само на чепове с по две очи. След израстването на леторастите се оставят необходимите за резитбата през следващата година. При всички степени на измръзване на лозите е задължително филизенето. С него ще се регулира силата на лозата и плододаването й.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Вишневият хоботник тормози много овошки

Има го навсякъде из страната и понякога нанася сериозни щети. Напада предимно вишната и черешата, но от него може да пострадат сливите, кайсиите, прасковите, ябълките, че и някои други плоди дръвчета....

Времето на гроздобера

Допреди много години официално за начало на гроздобера в цялата страна се обявяваше Кръстовден (27 септември). Това обаче е погрешно. В различните райони гроздето не узрява по едно и също време. Разли...

Кога и как да оберем винените сортовe

От момента на прибиране на гроздето много зависи качеството на виното. Затова е задължително дни преди гроздобера да се проверява натрупването на захарите. Вземат се средни проби на всеки 5-6 дни от о...

Как да приготвим бордолезов разтвор

За приготовление на бордолезов разтвор е прието и се прилага определено съотношение на съставните части. За да се приготви 1% бордолезов разтвор са необходими 1 кг син камък, 0,750 кг негасена вар или...

Начало