През зимата температурите се понижават значително и има вероятност лозите да са измръзнали. Затова преди да вземете ножицата, трябва задължително да проверите състоянието на пъпките. Измръзването се установява, когато те набъбнат. Но може да разберете това и по-рано. Когато преминат силните студове, съберете 30-40 пръчки. Те се отрязват до основата, поставят се в съд с вода, потапят се на 10-20 см. Оставят се в топла стая. След една седмица се проверява състоянието на пъпките и на пръчките.
Прережете пъпките и внимателно ги огледайте. Здравите са със светло-зелен цвят. Силно измръзналите са тъмнокафяви. При по-слабо поразените от мраза средната пъпка в зимното око е кафява, но страничните са зелени. При силно измръзване трябва да се провери кората и дървесината на пръчката, а също и стъблата и рамената.
Ако повредата е 100 % , на очите, ликото и дървесината на пръчките, стъблата и рамената не се прави резитба. При слаба повреда - 10-15 %, се прави нормална резитба. При 30-40 % измръзване се оставят двойно повече очи на лозата, с повече плодни звена. Ако измръзването е по-голямо, се реже само на чепове с по две очи. След израстването на леторастите се оставят необходимите за резитбата през следващата година. При всички степени на измръзване на лозите е задължително филизенето. С него ще се регулира силата на лозата и плододаването й.
Доматените растения се пикират при наличие на първа двойка и зачатъци на втора двойка същински листа (кръстосване). Пикирането се прави, за да се увеличи хранителната площ и обемът на въздуха. Вечерта...
Всички овощни растения се нуждаят от резитба, но при прасковата тя има решаващо значение за плододаването и дълголетието. Това се дължи на някои нейни специфични особености, които съществено се отлича...
Хамамелисът виржиниана (Hamamelis virginiana), наричан още вълшебен орех, е представител на рода хамамелис, който е известен с ранния пролетен или късния есенен цъфтеж. Представлява листопадно дърво и...
По своите хранителни качества лещата може да замени хляба, различните видове балур и грис, а в значителна степен и месото. В белтъка на семената й се съдържат почти всички незаменими аминокиселини, не...