След алкохолната ферментация, която продължава около 10 дни, виното трябва да се източва от джибрите. Тогава виното е грубо, тръпчиво, таниново с малко неприятен вкус, ако е направено от сортовете Каберне совиньон и Мерло. Цветът му да е привлекателно рубиненочервен, да е устойчив на заболяване и най-важното да е биологически неподатливо на образуване на утайка.
Дегустирайте виното внимателно и ако таниновият му привкус е силен, обработете с желатин. Той е във вид на безцветни или слабожълтеникави, огъващи се листове. Прибавен в червените вина, той се съединява с танина и се образува парцалеста утайка. Дозата на желатина е най-често от 5 до 10 г за 100 литра вино. Желатинът се залива със студена вода, с която престоява около 12 часа, за да се прочисти и набъбне. Студената вода се отлива, а набъбналият желатин се разтваря в малко затоплена вода (55-60 градуса). При постоянно и енергично бъркане се прибавя към него малко вино, за да се за запени и тази смес се прибавя в съда при много силно разбъркване.
Ако цветът на червеното вино ви харесва, може да го задържите на това положение чрез прибавка на всеки литър вино по 2 г серниста 6 %-ова киселина.
От всички направления за стабилизиране на вината, най-ефективно е обработката с бентонит. Той е ситно смлян бял прах, който предотвратява размътването на вината и образуване, макар и на незначителна утайка. Слагайте по 1 г за всеки литър вино. Количеството бентонит се посипва на малки порции във вино или гореща вода и се оставя да набъбне 24 часа. След това се разбива до запенване при последователно внасяне на малки порции вино. Готовата бентонитова емулсия се прибавя в цялото количество вино при продължително, много интензивно разбъркване. Виното се оставя в покой 8-10 дни и се претака.
От голямо значение за стабилизираните червени вина е тяхното по-продължително съхранение в дъбови бъчви. Консумацията на червеното вино, трябва да става поне след първата година от отлежаването му.
Лучени семена може и сами да си произведете, като производството им по нищо не се различава от това на лука за консумация. Получаването на здрави и обезвирусени семена става на високи, проветриви мест...
Топлото и сухо време през летните месеци е добре дошло за развитието на акарите. След падналите валежи растенията имат голям и свеж прираст, но при високите температури и ниска влажност през тези месе...
Чимширът е бавнорастящ вид. Той понася добре резитбата. Използва се за изграждане на бордюри, живи плетове и други архитектурни форми и тела. Чимширът е вид, който е силно привързан към влажността на ...
Арониите също имат нужда от торене. Растенията поглъщат хранителни вещества през целият вегетационен период, но потребността им през отделните фази от развитието са много различни. По-големи са изискв...