Градина » Краставиците пожълтяват от глад

 Краставиците пожълтяват от глад

При недостиг на азот краставичните растения придобиват вретеновидна форма. Растежът им е силно потиснат, стъблата са тънки и твърди. Листата остават дребни и повечето от тях са изправени нагоре. Страничните разклонения са малко. Завръзите окапват и някои цветове загиват. Отначало по-старите листа преждевременно пожълтяват. По-късно това става и с младите. При прогресиращ азотен дефицит плодовете придобиват светложълта окраска. Те са по-къси и имат остър край.
Но и прекомерното внасяне на азотни торове, особено в началото на масовото плододаване, предизвиква излишен растеж, образуват се малко женски цветове. По краищата на листата се появяват светлокафяви петна, които по-късно се разрастват между жилките към средата на петурата.
Когато не стига желязо, целият лист става светло-зелен. След време краищата на листата некроти-зират. При недостиг на калий краищата на старите листа изсветляват. По-късно целият лист става жълто-зелен, а по края се появяват некротичните петна.
Когато младите листа са дребни, това е първият сигнал, че растението изпитва дефицит на калций. Между жилките се появяват тесни светли ивици, които бързо се разширяват. Краищата на листата се подвиват надолу и те приличат на чадър. При разгъване листът се разкъсва по периферията, която загива първа. При дългоплодните краставици плодът бързо се сбръчква от противоположната страна на дръжката. Корените престават да растат и се покриват с лепиловидно вещество.
Ако младите листа са тъмнозелени, а старите са мръсно сиво-зелени, значи не е достатъчен фосфорът в почвата. По-късно на листната петура се появяват големи неравномерно разпределени жълто-кафяви петна. Те некротизират и засъхват.

Автор: Галина Маринова

Представяме Ви:

Правила за пресаждане на стайни растения

Първо: Новата саксия не трябва да превишава по размер с 3-5 см предишната. Голяма е вероятността растението да не може веднага да усвои почвата и затрупалият го субстрат да го погуби. Но има и растени...

Късният зелен фасул става за 55 дни

За късно производство на зелен фасул се избира почва чиста от плевели и осигурена с поливна вода. За предпочитане са глинесто-песъкливите, леките черноземи,речните наносни и богатите на вар почви. Не ...

Не бързайте с брането на мушмулите

Мушмулата е последният плод, който се прибира от овощната градина. Беритбената зрялост трудно се установява по външни признаци. Един от показателите е отделянето на плода от клонката. Мушмулата, както...

Доктор в моравата

През септември тревата на моравата расте значително по-бавно, въпреки че и сега е нужно да я косите периодично, дори и това да е сведено до веднъж на две седмици. Както и в предишните месеци, важно е ...

Начало