Напоследък мнозина наши читатели се оплакаха, че голи охлюви са плъзнали в дворовете им. Действително тези вредители са особено опасни за зелето, морковите, картофите, краставиците. И не само за тях. Най-големи щети нанасят през влажните години, предимно в ниски участъци, на песъчливо-глинести или глинести почви. Продупчват листата и правят дълбоки дупки в кореноплодите. Там, където се хранят голите охлюви, остава следа от бяла течност като сребриста пътечка. Голите охлюви се хранят през нощта, а през деня се крият под листата и буците почва. Не понасят ярката дневна светлина и затова се събират на влажни участъци. При облачно и дъждовно време може да ги видите и през деня. Зимуват предимно във фаза на яйце. През пролетта се излюпват млади голи охлюви, които за два месеца узряват полово. Снасят яйца през втората половина на лятото и през есента - по 15-30 в група под бучки пръст или под растения. Всеки гол охлюв може да снесе от 200 до 400 яйца.
Мерките
Срещу голите охлюви в зелето може да се пръска с разтворен в 10 л вода 1 г калиева сол. Посевите със зеленчукови култури се напрашват със суперфосфат (3 кг на 1 декар). За да са ефективни мерките, унищожавайте плевелите и окосявайте тревата около градината. Могат да се използват и фитонцидни растения. Например добър резултат дава извлек от люти чушки. С 10 л вода се залива 1 кг нарязани на две люти чушки или 0,5 кг сух млян лют пипер. Затваря се с капак и се оставя две денонощия, след това се вари 1 час и пак престоява две денонощия. Накрая чушките се стриват, разтворът се прецежда. Полученият концентрат се използва веднага или се затваря плътно в бутилки и се съхранява на тъмно и хладно място. За пръскане се приготвя разтвор от 10 л вода, 125 г от този концентрат и 40 г сапун, предварително размит в гореща вода. Пръскат се почвата и растенията там, където се струпват голите охлюви.
Вкоренените лозички се изваждат от вкоренилището в късна есен и до настъпването на студовете не остава много време да бъдат засадени на новото им място. Затова обикновено се налага повечето от тях да ...
Джанката се използва нашироко като подложка за кайсията. Някои дори я използват и за формиране на стъблото на дървото, като присаждането се извършва на височина 60-70 см. Стъблото от джанката е по-уст...
Пазарите вече са отрупани с огромни тикви като каляски. Печена или варена, във вид на разнообразни сладкарски изделия, през зимата тиквата ще е на всяка трапеза. А плодове с причудливи форми са най-ат...
Една градина е истинска, ако в нея може да се откъсне от всеки вид зеленчук. Това е полезно за домакинята, но радва и окото. Не става дума за традиционните зеленчуци, които сме свикнали да виждаме в д...