Градина » Голите охлюви плъзват след дъжд

 Голите охлюви плъзват след дъжд

Напоследък мнозина наши читатели се оплакаха, че голи охлюви са плъзнали в дворовете им. Действително тези вредители са особено опасни за зелето, морковите, картофите, краставиците. И не само за тях. Най-големи щети нанасят през влажните години, предимно в ниски участъци, на песъчливо-глинести или глинести почви. Продупчват листата и правят дълбоки дупки в кореноплодите. Там, където се хранят голите охлюви, остава следа от бяла течност като сребриста пътечка. Голите охлюви се хранят през нощта, а през деня се крият под листата и буците почва. Не понасят ярката дневна светлина и затова се събират на влажни участъци. При облачно и дъждовно време може да ги видите и през деня. Зимуват предимно във фаза на яйце. През пролетта се излюпват млади голи охлюви, които за два месеца узряват полово. Снасят яйца през втората половина на лятото и през есента - по 15-30 в група под бучки пръст или под растения. Всеки гол охлюв може да снесе от 200 до 400 яйца.

Мерките

Срещу голите охлюви в зелето може да се пръска с разтворен в 10 л вода 1 г калиева сол. Посевите със зеленчукови култури се напрашват със суперфосфат (3 кг на 1 декар). За да са ефективни мерките, унищожавайте плевелите и окосявайте тревата около градината. Могат да се използват и фитонцидни растения. Например добър резултат дава извлек от люти чушки. С 10 л вода се залива 1 кг нарязани на две люти чушки или 0,5 кг сух млян лют пипер. Затваря се с капак и се оставя две денонощия, след това се вари 1 час и пак престоява две денонощия. Накрая чушките се стриват, разтворът се прецежда. Полученият концентрат се използва веднага или се затваря плътно в бутилки и се съхранява на тъмно и хладно място. За пръскане се приготвя разтвор от 10 л вода, 125 г от този концентрат и 40 г сапун, предварително размит в гореща вода. Пръскат се почвата и растенията там, където се струпват голите охлюви.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Как да запазите незасадените лозички

Вкоренените лозички се изваждат от вкоренилището в късна есен и до настъпването на студовете не остава много време да бъдат засадени на новото им място. Затова обикновено се налага повечето от тях да ...

Джанката е добра подложка за кайсията

Джанката се използва нашироко като подложка за кайсията. Някои дори я използват и за формиране на стъблото на дървото, като присаждането се извършва на височина 60-70 см. Стъблото от джанката е по-уст...

Погрижете се за тиквите

Пазарите вече са отрупани с огромни тикви като каляски. Печена или варена, във вид на разнообразни сладкарски изделия, през зимата тиквата ще е на всяка трапеза. А плодове с причудливи форми са най-ат...

Дойде време за късния карфиол

Една градина е истинска, ако в нея може да се откъсне от всеки вид зеленчук. Това е полезно за домакинята, но радва и окото. Не става дума за традиционните зеленчуци, които сме свикнали да виждаме в д...

Начало